Foto: Nova.rs

Meštani Čortanovaca, uz podršku inicijative Kreni-promeni, nedavno su protestvovali ispred Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zbog toga što je ukinuta železnička stanica u tom naselju, a predviđena alternativa nije adekvatna.

Železnička stanica Beška udaljena je gotovo pet kilometara od centra oba naselja i do nje se može stići samo jednim putem koji nema čak ni javnu rasvetu.

Trenutno jedini način da građani dođu do same stanice jeste automobilom ili jednom autobuskom linijom koja, prema svedočenjima građana, gotovo nikada ne dolazi do same stanice.

Aleksandra Stamenković iz lokalne grupe građana „GrađanIN“ kaže da su prethodnih godina ljudima „mazali oči“ da će biti izgrađena pešačko-biciklistička staza, te je tako godinama u budžetu stajao projekat same staze do ulaska u Bešku i dodaje „da su hteli to da ostvare mogli su lako“. U budžetu za 2024. ovaj projekat se nije našao.

Stamenković kaže da „opština ne planira nikakvo rešenje najvećeg problema meštana Beške i Čortanovaca“ uprkos tome što je udruženje građana podnelo mnogobrojne amandmane i predloge rešenja.

Foto: Nova.rs

Inđija važi za razvijenu lokalnu samoupravu sa budžetom za 2024. godinu vrednim više od 3 milijarde dinara, dok se za javni prevoz izdvaja svega 80 miliona dinara. Kako Stamenković kaže, sav novac su „preusmerili na fudbalske klubove“.

„Oni na javni prevoz gledaju kao na trošak, a novac preusmeravaju na projekte koji nisu ni od kakvog interesa javnosti“,kaže Stamenković.

Čortanovčani ostaju „nevidljivi“ za vlast, pa za njihov pristup stanici Beška nije čak ni planirano bilo kakvo rešenje. 3 000 meštana potpisalo je peticiju da im se vrati železnička stanica na šta je vlast ponovo ostala slepa, uprkos činjenici da su i organizovali protest ispred nadležnog ministarstva, a dobili su i podršku inicijative „Kreni-promeni“.

Ni ministarstvo, ni lokalna SNS vlast, nisu imali reakciju na protest građana.

Na sednici lokalnog parlamenta udruženje „GrađanIN“ podnelo je zahtev za uvođenje posebne autobuske linije koja bi povezivala dva sela sa železničkom stanicom Beška, međutim od strane vladajućeg SNS-a, taj predlog je odbijen.

Foto: Nova.rs

Stamenković kaže da je postojeća autobuska linija beskorisna i da su o uvođenju nove linije dobili odgovor od vlasti da je „tehnički i finansijski“ to nemoguće.

„Čitam da se spominje izgradnja stadiona u Beški. Po mom mišljenju, potpuno je suludo da vi gradite novi stadion, a da imate i dalje ulice koje nemaju vodu, kanalizaciju, trotoare i sve drugo. Naravno, da ne govorimo o javnom prevozu koji se bukvalno raspada“.

Iz kabineta predsednika opštine Vladimira Gaka nisu odgovorili na naša pitanja, uprkos brojnim telefonskim pozivima.

***
BONUS VIDEO: Koliko će da vam znači brza pruga od Beograda do Niša

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar