Železara, Smederevo
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Krivična prijava, koju je pokret Tvrđava iz Smedereva, podneo protiv kineske kompanije HBIS, koja upravlja Železarom u Smederevu, zbog zagađenja životne sredine, dopunjena je novim saznanjima, koja po rečima predstavnika Tvrđave nedvosmisleno potvrđuju da je HBIS odgovoran za zagađenje u Smederevu. Nikola Krstić iz tog pokreta kaže da su od juna, kada su podneli krivičnu prijavu, do oktobra pratilili situaciju i videli da se ništa nije promenilo na bolje. "Shvatili smo da je to krivično delo nastavilo da se dešava, zato smo sa našim pravnim timom odlučili da opet pokušamo da zaštitimo zdravlje građana. Angažovali smo međunarodne eksperte koji su izvršili analizu mernih faktora, leti ne postoji grejanje, saobraćaj, jer se stanica nalazi u porti crkve. Jedini izvor zagađenja je Železara", ocenjuje on

Advokatica Nina Nicović u Danu uživo na TV N1 navodi da su želeli da olakšaju tužilaštvu, jer „kad je nekome ugroženo zdravlje mora hitno da se dela“.

„S obzirom na količinu dokaza, pomažemo tužilaštvu da reaguje što brže. Analiza pokazuje da su izuzeti svi drugi faktori koji bi mogli da dovedu u pitanje da je Železara glavni zagađivač“, ističe Nicović i dodaje da je to bila treća analiza koja je namerno urađena u leto da bi se isključili svi drugi faktori zagađenja.

Krstić navodi da su zato predali dopunu krivične prijave i da se tužilaštvo oglasilo da sa posebnom hitnošću pristupaju tom predmetu.

Ukazuje da prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u Smederevu godišnje umru 223 osobe zbog prekomernog zagađenja vazduha.

PROČITAJTE JOŠ

On poručuje i da su i svi državni službenici, koji budu angažovani na ovom slučaju a ne budu se držali zakona, odgovorni pred zakonom.

Dodaje da je zagađeno i zemljište i da su oni uzeli uzorak mulja u reci Ralji, 30 metara ispod ispusta u Železari, i utvrdili da tu ima teških metala – kadmijuma, nikla, olova.

Opširnije čitajte na portalu N1.

BONUS VIDEO: Zbog čega se crveni voda kod Smedereva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar