Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg

Zeleno-levi front/Ne davimo Beograd zahteva da se obustavi prinudna naplata dugovanja koja tetkice i domari imaju zbog skandalozne odluke Visokog kasacionog suda, kao i da Vlada Republike Srbije razreši pravnu poziciju u kojoj se našlo pomoćno osoblje, donošenjem preporuke kojom bi se tražilo od svih predškolskih ustanova, škola, domova zdravlja i državnog pravobranilaštva da odustanu od naplate troškova sudskih sporova.

Još u decembru 2022. godine odbornici u Skupštini grada Beograda i poslanici u Narodnoj skupštini Zeleno-levog fronta tražili su da grad Beograd i država odustanu od naplate sudskih troškova koje je pomoćno osoblje u vrtićima, školama, domovima zdravlja i bolnicama bilo u obavezi da plati, nakon što je Vrhovni kasacioni sud pre malo više od godinu dana doneo odluku da zaposleni koji primaju minimalnu platu nemaju pravo na posebnu isplatu toplog obroka i regresa.

Dobrica Veselinović, šef odborničke grupe Zeleno-levog fronta – Ne davimo Beograd, predložio je tada na sednici Skupštine grada Beograda da se na dnevni red sednice stavi predlog preporuke gradskom pravobranilaštvu da odustane od naplate sudskih troškova.

Veselinović je obrazložio rešenje da gradsko pravobranilaštvo koje je postupke vodilo po službenoj dužnosti, i u toku radnog vremena, odustane od potraživanja sudskih troškova za hiljadu i nešto slučajeva u Beogradu i time spase od budućih troškova i izvršitelja one koji već žive od mizernih plata.

PROČITAJTE JOŠ:

Nažalost, ovaj predlog koji je ponavljan na nekoliko sednica Skupštine grada Beograda, odbijen je od strane vladajuće većine SNS-a i SPS-a.

Narodni poslanik Robert Kozma, upitao je na sednici Narodne skupštine ministra finansija, Sinišu Malog, i tadašnjeg ministra prosvete Branka Ružića.

„Zar će država da šalje javne izvršitelje na ove vredne, osiromašene, obespravljene ljude koji čiste iza bolesnih u bolnicama, iza naše dece u školama i vrtićima? Zbog čega se ovim ljudima koji rade odgovorne i teške poslove, potražuju parnični troškovi koji ih vode u dužničko ropstvo?“

Zeleno-levi front je tada ukazivao da su dugovi tetkica i domara zanemarljiv prihod za budžet, a istovremeno predstavljaju omču oko vrata za više od pet hiljada porodica kojima se potražuju ovi dugovi.

Dodaju da je ono na šta su upozoravali, sada postala surova realnost.

BONUS VIDEO: Da li je država zaboravila tetkice i domare?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar