Olivera Zekić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić smatra da je medijska scena u Srbiji baš onakva kakvu mediji žele i ocenjuje da neki od njih iskreno žele da bude najgora ne u regionu, nego na svetu.

Na pitanje šta je uzrok ovakvog stanja i kako ga prevazići, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić ocenjuje za Danas da problem sa medijima polako postaje problem interpretacije.

„Tako su danas neki mediji javili da smo se, u odnosu na prošlu godinu, pomerili za 14 mesta unapred, a drugi, da smo najgori u regionu. Plašim se da imamo medijsku scenu baš onakvu kakvu mediji žele. I da neki od njih iskreno žele da bude najgora, ne u regionu, nego na svetu“, kaže Zekić i dodaje:

„Ono što je, pak dobro, jeste činjenica da im niko ne brani da tu svoju tezu i dokazuju. Lično, ja bih više volela da se malo više bave samom profesijom, zanatom, sobom, ali ako im je i ovako dobro, ja sam zadovoljna. I čestitam im. Napredak na listi“, poručuje Zekić.

Svetski dan slobode medija obeležava se danas, a u redovnom godišnjem Indeksu slobode medija u svetu, koji su objavili Reporteri bez granica, Srbija se našla na 79. mestu i zauzela za 14 mesta bolju poziciju od prošlogodišnje, među 180 zemalja koje se nalaze na listi, ali je označena kao „problematična“.

Bonus video: Mediji i kampanja: Novinarstvo VS „novinarstvo“ – gosti Rade Veljanovski i Zoran Gavrilović

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare