Foto: N1

Vešerašnji gosti emsije "Među nama", bili su ekonimsita i univerzitetski profesor, Miodrag Zec, i Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila.

Rada Đurić osvrnula se na upozoeanja koja ovih dana stižu sa svih strana, a tiču se ekonomske krize, koja, kako je rekla, predviđa se da će nastupiti u celom svetu. Ona je dodala i da niko ne govori kako će se snaći u tome, i da u Srbiji postoje samo najave, da će nas najmanje ta kriza koštati i da će Srbija beležiti rast.

Zec je na to rekao:

„Prvo dve stvari. Ova korona je pokazala jednu važnu činenicu. Prvo da je odnos čoveka i prirpde došao u neku kritičnu zonu, i ono što sam ja mogao da vidim, a pratio sam to, šta je moj glavni utisak. Pa glavni utisak je jedno opšte svetsko neznanje o tome o čemu se radi. I to je ta razlika analitike i sintetike. Vi imate u medicini analitičko neko znanje. Ovo je za donje ekstremitete, ovo je za gornje, ovo je za nos, ovo je za uvo, ali niko ne zna celinu, i niko ne gleda celinu. Nedostatak tog sintetičkog pristupa u politci, u ekonomiji, u društvu, je opasan vrlo. A to su potpuno kontradiktorne formacije. Uzimite ovo što je kod nas govoreno. Čas ovo može, čas ne može.  Čas treba ono, čas ne treba ovo. Evo sad najkoloritnija osoba koju sam ja zapamtio u ovoj našoj pandemiji, doktor Nestorović koji kaže „koga su tavili na respirator, toga su direktno u mrtvačnicu nosili“. On sad tvrdi da to uopšte nije ni trebalo. A glavni utisak je da su svi samo hteli da se domognu nekih respiratora“, rekao je Zec i dodao:

„To je bilo pitanje i ekonomije. Zato što su dati milioni, a ne zna se zašto. Bar ovaj, ako mu je verovati, a on je član kriznog štaba, on kaže da je to potpuno bilo nepotrebno. Ljudi ne shvataju, ekonomija je sistem. Ti si pokidao celi sistem, i tvrdiš da ćeš proći bolje ili lošije. Ja sam vizuelac, ja stavri doživljavam vizuelno. I ova priča da ćemo mi bolje proći o od drugih prosto ne pije vodu iz raznih razloga. Ako je to tako, pa zašto sm zadnji. Razni se kriterijumi mogu koristiti, ali ono što je svim poznato, to je prosečna plata po zaposlenom, gde smo mi u grupi od tri, četiri zemlje sa najmanjim platama. Makedonija, Bosna, Albanija. Tu smo mi, i društveni proizvod po stanovniku. Prema tome, ako smo mi tako sposobni, zašto mi nismo preskakali. Znači, cela svetska ekonomija liči na jednu veliku kompoziciju. Na čelu toga je lokomotiva koja se zove Nemačka, i ona vuče taj voz. E sad, naš vagon je mali, on je prikačen na zadnju tu kompoziciju, jer je po društvenom proizvodu tu, i njega često oktače u nekoj ražinoj stanici, pa stoji dve godine, tri godine. I ti sad odjednom tvrdiš da ćeš brže ići nego drugi, a imaš model investicioni, imaš strane fabrike, što je naš model, koje rade kao dobavljači neke multinacionalke. Ako stane folksfagen sa proizvodnjom, šta će mu kablovi, ako stane industrija, šta će mu čelik, šta će mu bakar, i tako dalje… Znači, prosto teško možeš izaći iz tog sistema“, rekao je Zec.

Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila sa Radom Đurić razgovarao je o incidnetu u Obrenovcu.

Naime, Đurović je rekao da ga je uletanje automobiliom u migrantski centar u Obrenovcucu – iznenadilo.

Foto: NOVA S

„Ona prva teza koja stoji u javnosti, da vojska štiti građane od migranata i izbeglica, sada doživljava svoj preokret, gde vidimo da je vojska potrebna da štiti izbeglice i migrante od raznih ljudi, kojma padaju razne ideje na pamet“.

O čemu su još govorili Miodrag Zec i Radoš Đurović, pogledajte u video snimku:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare