Foto: Profimedia.rs

Zdravstvenim ustanovama su iz Instituta za javno zdravlje Srbije stigla uputstva za postupanje povodom koronavirusa, ali te instrukcije nisu potpuno efikasne, kaže za Nova.rs predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić. On ističe da su zdravstveni radnici prvi na udaru, pa posebnu pažnju treba posvetiti njihovoj zaštiti.

„Ja, kao anesteziolog, ukoliko primetim neki sumnjivi slučaj, treba da javim epidemiologu. Epidemiolog je u Gradskom zavodu za javno zdravlje. To usporava rad, jer mora da se čeka njegova reakcija i eventualni dolazak“, smatra Panić, koji radi u kraljevačkoj opštoj bolnici.

Foto: Screenshot N1

Dodaje i da uputstva predviđaju da ukoliko lekar opšte prakse, prilikom pregleda primeti sumnjiv slučaj, on treba da stavi masku pacijentu i sprovede ga do nadležne službe za infektivne bolesti.

„Niko ne objašnjava precizno šta se dalje događa sa tim lekarom“, ukazao je Panić.

Prema njegovim rečima, problem predstavlja i nedovoljna količina zaštitne opreme za lekare, što ih dovodi u potencijalnu opasnost.

Panić navodi i da testovi za koronavirus koji se sprovode u Srbiji ne mogu da potvrde prisustvo Covid-19, već se registruje pozitivan rezultat na neki od tipova koronavirusa. Ukoliko postoji takva potvrda, rezultati se dalje šalju Svetskoj zdravstvenoj organizaciji koja mora da potvrdi da je reč o Covid -19.

„Sve to usporava reagovanje i predstavlja potencijalni problem“, tvrdi Panić.

Ozbiljno, ali bez panike

„Panika je kontraproduktivna, ali ne treba, ipak, biti ni previše opušten i neodgovoran. Mere prevencije su neophodne“, poručio za Nova.rs imunolog sa Univerzitetske dečije klinike Srđa Janković.

Dodaje da ne treba zbunjivati građane, ali ni zdravstvene radnike. Poručuje da ne treba slušati savete sa sa svih strana, već samo od onih relevantnih – sa sajtova zvaničnih institucija poput Ministarstva zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Srbije.

Srđa Janković / Foto: Medija centar

 

Saveti nadležnih institucija

Na sajtu instituta za javno zdravlje Srbije izdvojene su najvažnije preporuke kojih treba da se pridržavaju i oni koji su bili izloženi opasnosti od virusa, ali i oni koji vode računa o prevenciji.

Institut „Batut“ preporučuje da se često peru rukе sаpunоm i vоdоm ili srеdstvimа zа suvо prаnjе ruku nа bаzi аlkоhоlа, i to pre kontakta sa hranom, dоdirivаnjа ustа, nоsа ili оčiјu, kоntаktа sа bоlеsnikоm, posle brisаnjа nоsа, kаšljаnjа ili kiјаnjа… Pranje ruku treba da traje najmanje 20 sеkundi.

Kаdа kаšljеtе ili kiјаtе, treba pоkriti ustа i nоs pоviјеnim lаktоm ili mаrаmicоm, koju odmah treba baciti u kantu za smeće i oprati ruke.

„Batut“ preporučuje i da se održava udаljеnоst оd 1–2 mеtrа izmеđu sеbе i оbоlеlе оsоbе i kаdа nеkо kiја ili kаšljе.

Takođe, ukoliko ste stigli iz nekog ugroženog područja, u nаrеdnih 14 dаnа treba smаnjiti kоntаktе sа drugim оsоbаmа u dоmаćinstvu, nа rаdnоm mеstu ili nа јаvnim mеstimа.

Akо sе pојаvе simptоmi infеkciје оrgаnа zа disаnjе (pоvišеnа tеmpеrаturа, kiјаvicа, kаšаlj, curеnjе iz nоsа, оtеžаnо disаnjе ili drugо), оdmаh stаviti mаsku prеkо ustа i nоsа, pојаčаti higiјеnu ruku (prаnjе tоplоm vоdоm i sаpunоm), izbеgаvаti kоntаktе sа drugim оsоbаmа, kоristiti mаrаmicu prilikоm kiјаnjа ili kаšljаnjа i pоzvаti tеlеfоnоm еpidеmiоlоgа institutа ili zаvоdа zа јаvnо zdrаvljе nаdlеžnоg zа pоdručје bоrаvkа. Еpidеmiоlоg ćе dаti uputstvа о dаljеm pоstupku.

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je i posebnu telefonsku liniju za informacije o koronavirusu: 064/8945235.

Odložiti ekskurzije

Preporuka Ministarstva prosvete je da se ne organizuju ekskurzije i odlazak u zemlje u kojima je registrovan koronavirus, kažu za Nova.rs u tom ministarvu.

Dodaju i da će se o svim zvaničnim odlukama i preporukama ministarstvo oglašavati na sajtu mpn.gov.rs. Odluke će biti donošene u dogovoru sa Radnim timom u kojem su i predstavnici Ministarstva zdravlja i nadležnih zdravstvenih službi.