Nakon pregleda stručnjaka ustanovljeno je da je konj koji je ostavljen na vrućini u centru Niša u teškom stanju, ima brojne dijagnoze i trebaće mu dosta vremena za oporavak. Za njegovo ozdravljenje potrebna je pomoć, ističu iz Zoo Planeta, jer je stacionar pun, a nedostaju im hrana i novac za lečenje.

Po zbrinjavanju konja u prihvatilište Zoo Planeta, njega su pregledali specijalista za konje iz Požarevca, profesori i studenti Veterinarskog fakluteta u Beogradu nakon čega je ustanovljeno da je životinja u teškom stanju i određena je odgovarajuća terapija. Dušan Stojanović iz Zoo Planeta za „Južne vesti“ kaže da će konju Morou, kako su ga nazvali, trebati dugo vremena za potpuni oporavak.

Za oporavak konja Moroa, ali i drugih životinja koje su ovih dana stigle u Zoo planet potrebna je pomoć, pre svega novčana zbog troškova lečenja povređenih životinja.

„Pun nam je stacionar, imamo povređenu rodu, sovu, vrane, ježeve. Treba nam novac za lečenje, za hranu i za milion drugih stvari. Sada je vreme kada kupujemo seno i slamu, spremamo se za zimu, potrebno nam je 8.000 bala sena“, ističe Dušan Stojanović.

Svi koji žele da pomognu životinjama mogu to da urade uplatom novca na žiro račun Udruženja Zoo Planet 105-22423-78 ili putem PayPal-a [email protected].

Slučaj Moro – priča o zlostavljanju

Aktivisti udruženja koja se bave zaštitom životinja u Nišu već dve godine znaju za slučaj konja u blizini autobuske stanice. Tu su ga i pronašli po objavljivanju snimaka u medijima i na društvenim mrežama.

PROČITAJTE JOŠ

„Policija je izašla na lice mesta, zamolili smo da se obavesti javno tužilaštvo, da dođe veterinarski inspektor na lice mesta i da jednostavno rešimo taj slučaj koji bukvalno dve godine nije bio rešiv“, kaže za RTS Dušan Stojanović.

Konj Moro bio je u veoma lošem stanju.

„Planiramo da podnesemo krivičnu prijavu protiv držaoca zato što smatramo da ovoj životinji nije narušena samo dobrobit u smislu držanja, već da je ova životinja zlostavljana“, ističe Nina Krstić, advokat Udruženja „Pit“ iz Niša.

Dušan objašnjava u kakvom je zdravstvenom stanju Moro.

„Ima skoliozu kičme, hornični laminitis, tačnije hronično oboljenje kopita, da ima oboljenje jetre još se ustanovljava da li ima hepatitis i zaista se teško kreće“, navodi Stojanović.

Aktivisti kažu da ovakvih slučajeva ima ne samo u Nišu, ali da se u javnosti menja svest o važnosti dobrobiti životanja i da građani mogu da se obrate najpre veterinarskoj inspekciji.

„Uvek mogu da se obrate veterinarskoj inspekciji. Naravno, ukoliko poseduju neke slike i snimke koje i nama oni šalju ili objavljuju javno na društvenim mrežama da to proslede i njima i da bi se i na taj način upoznali sa situacijom“, poručuje Krstićeva.

***

BONUS VIDEO: Da li je srećniji konj kojeg jašu ili onaj kojeg uposle za vuču?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar