Foto: N1

Štab za vanredne situacije Grada Leskovca izdao je obavezujući zahtev južnokorejskoj kompaniji "Jura" da prekine proizvodnju na dve nedelje ili da radi sa minimumom radnika, 50 na 5.000 metara kvadratnih, na osnovu preporuke Zavoda za javno zdravlje.

Posle sedmodnevne pauze „Jura koprporejšn“ je pozvala svih 2.800 radnika da sutra dođu na posao zbog neodložnih obaveza koje moraju da završe.

Radnici su burno reagovali na društvenim mrežama, što su lokalni mediji i objavljivali.

Naveli su da se u toj kompaniji ne poštuju preporuke Vlade Srbije, odnosno da se ne formira razmak od dva metra između dva zaposlena.

Kod jednog radnika ove kompanije potvrđen je koronavirusa, od osam radnika su uzeti uzorci i čekaju se rezultati, a oko 50 dobilo je meru samoizolacije narednih 28 dana.

Pošto je potvrđeno da je jedan radnik pozitivan na koronavirus, a da je još osmoro njih potencijalno zaraženo, Štab za vanredne sutuacije grada Leskovca obavestio je Vladu Srbije o stanju u ovom preduzeću, a nadležni Zavod za javno zdravlje izdao je preporuku da se pokrene samo minimum proizvodnog procesa.

Nakon tog „Jura“ je preporuku prihvatila i umesto oko 2.800 radnika, koliko radi u tri pogona južnokorejske fabrike u Leskovcu, sutra će posle kratke pauze proizvodnja biti pokrenuta samo u jednom postrojenju sa oko 200 radnika.

Oni će nastaviti sa proizvodnjom u trećem pogonu, takozvanoj „čistoj sobi“, dok Jura 1 i Jura 2 proizvodnju obustavljaju do daljeg.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram