Dečja klinika u Nišu Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Zbog pojave respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) medju bebama, privremeno je zaustavljen prijem novorođenčadi u odeljenje intenzivne nege za novorodjenčad Klinike za dečije interne bolesti u Nišu, saopštili su direktorka te klinike dr Jelena Vojinović i direktor niškog Univerzitetskog kliničkog centra Niš dr Zoran Perišić.

Prema rečima doktorke Vojinović od respiratornog sincicijalnog virusa obolelo je petoro novorođnčadi, ali se sva sada nalaze u dobrom stanju.

„Zbog komplikacija izazvanih virusom dve bebe, jedna od tri nedelje i jedna od dva i po meseca, primljene su u stanju životne ugroženosti. Nakon toga virus je potvrđen još kod tri bebe koje su se već nalazile u intenzivnoj nezi. Zbog toga smo privremeno zaustavili prijem novorođenčadi na to odeljenje i sve bebe se upućuju u Beograd“, rekla je Vojinović.

PROČITAJTE JOŠ

Ona je kazala da bebe koje su primljene kao „nulti“ pacijenti dobro i da će uskoro biti otpuštene na kućno lečenje, a u dobrom stanju su i bebe koje su se naknadno razbolele.

Vojinović je rekla da očekuje da se do vikenda normalizuje rad odeljenje intenzivne nege.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Zoran Perišić je rekao da je reč o virusu koji se uobičajno javlja tokom jeseni i da je zbog tog virusa i još nekoliko respiratornih virusa povećan broj obolele dece. Ugrožena populacija, rekao je, su odojčad i novorođena deca.

On je rekao da sva ostala odeljenja Klinike za dečije interne bolesti rade uobičajno.

BONUS VIDEO Zdravo Misli: Dečje ortopedske bolesti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar