Foto: Nova.rs, N1

Prijepolje i Sjenica bore se sa vodenom stihijom, ugroženo je na desetine kuća, reke su nabujale i u kućama zarobile majke sa decom, stare i nemoćne. Građani širom Srbije godinama unazad strahuju od poplava, niko ne može da zaboravi stravičan potop u Obrenovcu 2014. Prošla je skoro decenija, a Srbija nikako da reši ovaj problem i uspostavi efikasan sistem odbrane od poplava. Odgovornost je na državi, nadležnim preduzećima i lokalnim samoupravama, ipak, stručnjaci ukazuju da postoje dva ključna faktora zbog kojih se Srbija, svako malo, davi u poplavama.

Doktor biotehničkih nauka sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i stručnjak za ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa, Aleksandar Anđelković u izjavi Novu kaže da postavljanje nasipa i redovno čišćenje reka nisu dovoljni – moramo da pošumljavamo i prekinemo bespravnu gradnju na nedozvoljenim lokacijama.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„U aktivne mere zaštite od poplava spada pošumljavanje. Poplave sada imamo jer se u mnogome promenilo zemljište u samom slivu reka – posečene su šume“, kaže Anđelković, dodajući da su urbane zone proširene i da je mnogo površina pod asfaltom.

Ističe i da takav materijal ne dozvoljava da tlo upije vodu.

Foto:Linda Sjenica

„To što su šume posečene nas dovodi u situaciju da vode idu niz nagib zemljišta – umesto da ih zemljiše upije“, kaže Anđelković.

Jedno od potencijalnih rešenja mogli bi da budu mobilni sistemi za dodatno podizanje korita, koji već postoje na nekim vodotocima u Srbiji.

Sagovornik Nove podsetio je i na primer nelegalno izgrađenog objekta u Titunu u samom koritu reke.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Srbijavode će da kažu da one nisu nadležne, iako se parcela vodi na njih. Svi se prave ludi, a kad se desi poplava, bude ono – šta ćemo sad“, navodi Anđelković.

PROČITAJTE JOŠ

Precizira i da nakon upozorenja na poplave, nadležni i građani mogu odreagovati postavljanjem vreća sa peskom, ali podseća na još jedan tužan primer iz Tutina koji se prošle godine borio sa polavama.

„Čovek je u kameru rekao da su tražili da kupe vreće sa peskom, ali niko nije hteo da im da“, navodi Anđelković.

Podsetimo, zbog povećanja vodostaja i izlivanja reka proglašena je vanredna situacija u Prijepolju i Sjenici. Izlila se reka Grabovica koja je poplavila oko 40 objekata u naselju Bukreš i šest objekata u centru grada kao i podrum jedne osnovne škole. Raste i vodostaj Ibra.

BONUS VIDEO: Poplave u Brusniku, Ivanjica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar