Foto: N1

Gradnju brze saobraćajnice koja bi Valjevo trebalo da spoji sa autoputem Miloš Veliki, usporili su nerešeni imovinskopravni odnosi. Stanovnici sela Veselinovac zaustavili su mašine i traže isplatu novca za zemlju koja je u postupku eksproprijacije.

„Ponovo su danas pokušali da uđu u posed kao i pre četiri dana. Papirologija nije završena do kraja. Mi smo radove zaustavili. Bili su iz policije, iz SUP-a Valjevo i rečeno im je da u posed ne ulaze dok ne dobijemo rešenje i dok pare ne legnu na račun“, kaže Milijana Pivić iz sela Veselinovac za N1.

Milijana i Zoran Pivić su ugledni poljoprivredni proizvođači u tom kraju, bave se proizvodnjom mleka. Tu, pored Kolubare, imaju dva hektara i 80 ari. Kažu da im je to najplodnija parcela koju imaju i da neće dozvoliti da im se uđe u posed dok im se ne uplati novac, bar 30.000 po aru, koliko su dobili neki vlasnici u njihovom okruženju.

Foto: N1

„Dok se neko ne pojavi i ne ponudi neku cenu ili pozove na razgovor, mi se nećemo pomeriti. Slali smo dopise i načelniku gradske uprave, i Putevima Srbije i na kraju ministru Tomislavu Momiroviću, ali niko se nije udostojio jedno slovo da nam odgovori. Ako ništa bar da nam kaže: ‘Nismo nadležni za to!’ U ovoj državi je došlo dotle da radi ko šta hoće“, ističe Milijana Pivić.

„Pretili nam plaćanjem ležarina“

Slađana Milinković, zajedno sa komšijama, došla je da podrži familiju Pivić, jer kaže da njena porodica ima loše iskustvo. Dozvolili su da im mašine na trasi brze saobraćajnice uđu u posed pre tri meseca. Od tada do sada nema ni rešenja o eksproprijaciji, niti uplate novčane naknade za uzurpiranu zemlju.

Foto: N1

„Oni su nama pretili da ćemo morati da platimo ležarinu kamiona i njihovih mašina ako ih ne pustimo u posed. Možete misliti koja je to cifra? Kada smo otišli u opštinu videli smo da nema rešenja o eksproprijaciji našeg imanja. Ništa nam nije isplaćeno. Proizvodnja nam je uništena, videćete da nemama više ispust za štalu, saobraćajnica je vrlo blizu naše kuće. Mi smo se opredelili za poljoprivrednu proizvodnju, imamo i strugaru, ali ni sa njom sada ne možemo da radimo jer nemamo više pad za drva. Zato sam i došla da podržim Piviće da im se ne dogodi ono što se meni dogodilo“, kaže Milinković.

Foto: N1

I nisu samo rešenja i isplate problemi ovih ljudi. Prolaskom brze saobraćajnice mnoge njihove parcele duž reke Kolubare ostale su sada nedostupne, bez puta i prilaza.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar