Foto: Eko Krajište

Zbog izgradnje minihidroelektrane Ornici na Musuljskoj reci u selu Musulj kod Bosilegrada, organizacija Eko Krajište je najavila "građanski ekološki protest" na mestu gradnje, u sredu, 19. maja od 16 časova. Kako su saoptšili organizatori, već su zvaničnim dopisom zatražili intervenciju Građevinske inspekcije zbog "bespravnih radova u koritu Musuljske reke i ugrožavanja zaštićenog područja kao posebnog staništa zaštićenih vrsta biljnog i životinjskog sveta".

Posebno ističu planinsku pastrmku i potočnog raka koji su na crvenoj listi ugroženih vrsta.

Od građevinskog inspektora Opštinske uprave u Bosilegradu zahtevaju hitan nadzor u okviru njihovih ovlašćenja, jer su „obilaskom terena od strane aktivista“ utvrdili da gradilište u ataru sela Musulj nije obezbeđeno i propisno obeleženo, a zahtevaju da utvrdi i da li su ispunjeni uslovi Zavoda za zaštitu životne sredine prilikom izdavanja građevinske dozvole, kao i da li je građevinska dozvola i dalje validna.

PROČITAJTE JOŠ

„Radovi koji se izvode u zaštićenom području prirode, kao i moguća namena objekata mini hidroelektrane, ugrožavaju biljni i životinjski svet, kao i životnu okolinu u ovom području, te mogu naneti nenadoknadivu štetu, jer ovaj prostor pripada Ekološkoj mreži i područje je od međunarodnog značaja“ – navodi se u dopisu organizacije Eko Krajište.

Kako za portal Nova.rs kaže Ivan Nikolov iz Kulturno-informativnog centra Bosilegrad (KIC) koji se pridružio inicijativi, radi se o prvom protestu na ovoj lokaciji, a ne očekuju veliku gužvu.

„Bilo je mnogo negodovanja do sada, jer ima već pet MHE, ovo je šesta, a na teritoriji opštine se planira izgradnja čak 22, što bi nas ovde skroz dotuklo, ionako smo, što bi se reklo, oslabili“ – kaže Nikolov.

Branko Mitov iz organizacije Eko Krajište objavio je da je prijava dostavljena i Sektoru za inspekcijski nadzor u Beogradu, kao i Sektoru za urbanističke inspekcije u Nišu.

„Protest protiv izgradnje minihidroelektraje i uništavanja prirodne sredine zakazan je za sredu od 16 časova, polazak je iz Bosilegrada u 15 časova, uz obavezno pridržavanje svih mera zaštite od virusa COVID-19“ – rekao je Mitov.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar