Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Gerontološki centar Beograd ograničio je zbog koronavirusa posete korisnicima domova za stare i posetiocima preporučio nošenje hirurške maske, potvrdila je za Nova.rs Irena Babović, zadužena za odnose s medijma u ovoj instituciji.

„Posete su ograničene na pola sata maksimalno i ne mogu da budu sa drugim licima u okviru iste sobe korisnika“ objasnila je ona.

Posetiocima se, prema njenim rečima, preporučuje dolazak sa jednokratnom hirurškom maskom i dezinfekcija ruku na ulasku u instituciji. Takođe, ne preporučuje se poseta osoba koje imaju respiratornu infekciju ili su imali kontakt sa osobama koje imaju takvu infekciju, kao i osobama koje su nedavno putovale u područje gde je zabeležen prenos koronavirusa.

„Naši korisnici u domskom smeštaju imaju u proseku 82 godine i najosetljivija su grupa na sve viruse. Ove mere su donete u cilju prevencije i isključivo zbog brige o korisnicima, a u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, izazvanom koronavirusom“ objasnila je Irena Babović.

Gerontološki centar Beograd, kako je navela, u vreme sezone gripa donosi slične mere, koje takođe preporučuju ograničene posete i nošenje zaštitnih maski, ali ove mere trenutno su donete zbog koronavirusa.

„Svi zaposleni u našem centru rade i na informisanju članova dnevnih klubova za starije, kao i korisnika službe pomoći u kući o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i merama prevencije“ dodala je Babović.

U sastavu Gerontološkog centra Beograd su domovi za stare „Bežanijska kosa“, „Karaburma“ i „Voždovac“, kao i dom stacionar, namenjen isključivo zbrinjavnaju nepokretnih i težepokretnih osoba u Diljskoj ulici.