Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Karlovčanin Saša Stankov, poznat pod nadimkom Isus,15. jula proglašen je mrtvim i dan kasnije “sahranjen” je u porodičnoj grobnici na lokalnom groblju. Par dana ranije je i njegov sugrađanin i imenjak Saša S. Žuća takođe proglašen mrtvim, ali njegova porodica danima nije mogla da ustanovi gde je i kada preminuo. Ubrzo, porodici Saše S. Žuće je iz opštine javljeno da je došlo do “greške” i da je njihov rođak živ, samo je pogrešno identifikovan. U međuvremenu, i porodica “pokojnog” Stankova saznaje da je i njihov rođak Isus, kog su dan ranije pokopali, takođe živ, što im potvrđuju i u policiji. Međutim, u policiji tada nisu mogli da odgovore porodici Stankov koga su onda oni 16. jula sahranili u svojoj porodičnoj grobnici.

Za ovaj skoro felinijevski zaplet i trauma obe porodice smatraju odgovornim JKP „Belilo“, javno preduzeće u Sremskim Karlovcima koje je u oba slučaja zamenila idetitete dvojice Karlovčana, na smenu ih proglašavajući preminulima, odnosno živima. Drama je počela još 12. jula, kada je porodici Saše S. nezvanično javljeno da je njihov rođak Žuća preminuo. Oni su danima zvali bolnice, hitne službe, čak i Institut za sudsku medicine, ali su im svuda govorili da on nigde nije niti primljen, niti preminuo.

Zatim im iz opštine javljaju da je u pitanju zabuna, i da je nije preminuo njihov Saša, već Saša Stankov “Isus”, čija porodica ubrzo organizuje sahranu u porodičnoj grobnici na Čeratskom groblju. S obzirom da je telo bilo u limenom sanduku, porodica nije imala prilike da se uveri ko je uopšte u kovčegu, ali su, kako su potvrdili za Radio 021, dobili usmenu potvrdu iz policije da je u pitanju njihov čaln porodice.

Njegovo navodno telo je pronađeno u jednoj kući, odvezeno u novosadsku mrtvačnicu, da bi već sutradan bilo preneto na groblje u Sremskim Karlovcima gde je i sahranjen. Međutim, već sutradan Stankovima javljaju da je “Isus” živ i viđen u Novom Sadu, što ubrzo potvrđuje i policija koja ga pronalazi i identifikuje kao Sašu Stankova zvanog “Isus”. Iste večeri, po mraku, urađena je ekshumacija tela iz porodične grobnice Stankova. Prema pisanju Radio 021, nepoznato je ko je pomenutu ekshumaciju odradio, te i da li je postojao nalog tužilaštva za istom ali, nezvanično, u jednom momentu na grobnom mestu se prilikom iskopavanja nalazila i policija.

Telo koje je pronađeno poslato je ponovo na patologiju, gde je urađen dnk test. Dan kasnije, usledio je novi poziv “iz opštine”, ali ovaj put porodici Saše S. “Žuće”, kojima javljaju da je njihov rođak koji je je 12. jula greškom proglašen mrtvim, a zatim živim, zapravo ipak preminuo.

„Kako smo uspeli da saznamo, komšija ga je našao i pozvao policiju. Na stolu dokumenta. Dva pripadnika policije dolaze i čini mi se, odokativnom metodom identifikuju čoveka, pri tom ni ne pogledavši po kući da li stoje negde ta ista dokumenta. Da ironija bude veca, lična karta je stajala na sred stola“, napisala je na fejsbuku ogorčena rođaka pokojnika, napominjući da neko mora da preuzme odgovornost za traumiranje dve porodice.

„Opštino, policijo, komunalno, pogrebno, sta vi radite? Da li su mogući ovakvi propusti? Uskratili ste nam pravo da ga normalno sahranimo, da ga normalno ožalimo. Ko će da odgovara za to? Svi krivicu prebacujete jedni na druge, a svi ste krivi”, navodi rođaka. Radio 021 je pokušao mailom da dobije odgovor iz JKP Belilo, ali im je telefonom rečeno “da pristup mejlu imaju tri osobe, te da nijedna nije tu trenutno“. Na potive Nova.rs u ovom preduzeću niko nije odgovarao.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar