Slavica Đukić Dejanović Foto:TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIĆ

Trodnevnu obuku "Unapređivanje kompetencija zaposlenih u sistemu obrazovanja u oblasti zaštite mentalnog zdravlja mladih", koja je započela u petak i danas je završena, prošlo je 46 prosvetnih savetnika iz svih školskih uprava, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Ova obuka ima za cilj da pokaže zaposlenima u prosveti kako da se nose sa poremećajem ponašanja dece i traumatskim stresom kod dece.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović poručila je da je ovo obuka kojom se jačaju sopstveni kapaciteti, ali i kapaciteti škola.

„Poremećaji intelektualnog, socijalnog, emocionalnog razvoja, mentalno blagostanje mladih, asertivna komunikacija, kako da se zaposleni nose sa poremećajem ponašanja dece, traumatskim stresom kod dece, kao i sve ostale teme kojima ste se bavili tokom obuke, osnažuju vas za dalji rad sa svim našim psiholozima i pedagozima koji očekuju našu podršku. Važno je da zaposleni u školama blagovremeno prepoznaju i reaguju na određenu situaciju uz uključivanje, ukoliko je potrebno, predstavnika sistema zdravstvene i socijalne zaštite“, istakla je ministarka a prenelo Ministarstvo prosvete.

PROČITAJTE JOŠ:

Ona je naglasila da je potrebno da se podiže svest mladih o mentalnom zdravlju i destigmatizaciji.

„Izazovi se usložnjavaju, na razvoj deteta i mlade osobe utiče niz faktora i zato je uloga obrazovnog sistema izuzetno važna. Očekujem da ćete kroz obuku stručnih saradnika ohrabriti škole i za realizaciju preventivnih aktivnosti“, zaključila je Đukić Dejanović.

Ova obuka je organiziovana u saradnji Ministarstva prosvete sa Institutom za mentalno zdravlje i Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

BONUS VIDEO: Brnabić, Slavica Đukić Dejanović i sindikati potpisali Protokol o uslovima rada prosvetara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare