Foto: FoNet/Ana Paunković/Marko Dragoslavić

Večerašnji skup građana na Savskom keju završen je večeras oko 21 sat, a okupljeni su se razišli. Međutim, oni dolaze ujutru da čuvaju nasip i ukoliko se građevinske mašine ponovo budu pojavile oni će ići u odbranu samog nasipa.

Poslanik stranke Zajedno u Skupštini Srbije Đorđe Miketić koji je večeras bio na Savskom keju, rekao je da je bilo zastrašivanja građana i pretnji hapšenjem, ali dodaje da nije bilo privođenja. On je istakao da su građani na Savskom keju „branili nasip od države“.

„Na samom nasipu bili su komunalni milicioneri, policajci u civilu, zatim neki momci u crnom koji se nisu predstavili i koji su neki sumnjivi batinaši, a bili su i policajci u opremi za razbijanje demonstracija koji su očigledno došli tu želeći da zaplaše građane. Nije bilo privođenja, ali jeste zastrašivanja i pretnji hapšenjem. Ja sam se predstavio kao narodni poslanik i onda su oni malo spustili tenziju“, rekao je Miketić za portal Nova.rs.

Dodaje i da su komunalni milicioneri došli samo zbog akcije građana, ali ne i zbog vozila i motora koji su se protivzakonito kretali po samom nasipu.

„Komunalna milicija je morala da reaguje i da im piše kazne, ali se oni na to nisu obazirali“, izjavio je Miketić.

Đorđe Miketić rekao je da su se na Savskom keju večeras okupili građani i aktivisti više novobeogradskih udruženja kako bi zakopali kanale koji su pre nekoliko dana iskopani za infrastrukturne potrebe splavova u tom delu Novog Beograda.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

„Već pet dana traju ilegalni radovi i bušenje Savskog nasipa. Građani su pet dana zvali Komunalnu miliciju i inspekciju i niko im nije pokazao nijedan papir, što su dužni po članu 133 Zakona o vodama, a koji kaže da je bilo kakvo bušenje nasipa protivzakonito“, rekao je Miketić za portal Nova.rs i dodao da se ovo ne dešava prvi put.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

„Apsurd je da je policija bila tu da plaši građane koji zapravo brane nasip od države i gradskih institucija, to je jedan apsurd“, istakao je on.

Miketić je naveo da je dogovor da se dežura na nasipu.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Podsetimo, u novobeogradskim blokovima na levoj obali Save, od bloka 70A do bloka 45, građani su se ranije večeras okupili kako bi zatrpali kanale koji su ranije iskopani.

Članovi lokalnih udruženja koja se bore za zabranu gradnje i preuređenja Savskog nasipa veruju da je reč o radovima koji prate tender Gradske uprave za dodelu novih lokacija vlasnicima splavova duž Save.

***

BONUS VIDEO – Stanari blokova pokušavaju da zatrpaju kanale na Savskom keju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar