Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Veliki red se jutros stvorio u Ulici 29. novembra, ispred Gradskog zavoda za javno zdravlja, zbog, kako je za Nova.rs rečeno u toj instituciji, građana koji su došli da obave redovne sanitarne preglede, koji nisu rađeni tokom trajanja vanrednog stanja.

 

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

 

Reč je o zaposlenim uglavnom u zanatskim delatnostima ili prehrambenoj industriji. Istekle sanitarne knjižice i sada ne mogu da rade bez njih. Tu su pekari, frizeri, poslastičari… Svi oni ne mogu da rade bez overenih sanitarnih knjižica.

Na pregled se, pričaju nam oni koji stoje u redu, čeka oko sat i po vremena,  a gužve su se napravile zbog toga što u zgradu istovremeno ne može da uđe više od petoro ljudi.

„Istekla mi je sanitarna knjižica pre tri nedelje, morala sam jutros da dođem da bih mogla da nastavim da radim. Gazda me poslao“, kaže nam jedna žena koja je uspela da obavi posao posle više od sat vremena“, kaže, umorna je od čekanja, ne želi ni da nam se predstavi.

Red izgleda zbunjujuće, teško mu je odrediti početak i kraj.

„Ne znam ni gde da stanem, vidim načekaću se“, uz nervozan osmeh konstatuje dvadesetrtrogodišnja Sneža, kaže da radi u fruzerskom salonu.

„Nismo mogli da overavamo knjižice i vidi šta je sada ispalo. Nema pojma koliko će ovo trajati“, dobacuje Zoran koji radi u pekari.

Redu duž Ulice 29. novembra teško je odrediti početak i kraj, pristižu ljudi sa svih strana. Čekanje se, uglavnom, prekračuje gledanjem u mobilne telefone. Zanesu se ljudi, pa zaborave i na propisanu distancu od dva metra.

Redovne sanitarne preglede, prema onome što piše na internet prezentaciji Gradskog zavoda za javno zdravlje, moraju da obave osobe koji rade u proizvodnji, prometu, usluživanje hrane i drugim poslovima u kojima dolaze u neposredan kontakt s hranom ili njenom ambalažom.

Taj pregled je neophodan i onima koji rade u jaslenim grupama i na održavanje higijene u predškolskim ustanovama, ustanovama za kolektivni smeštaj dece i omladine i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlenima  na poslovima nege i ishrane bolesnika i poslovima održavanja higijene u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare