Bara Reva
Foto: Privatna arhiva/Miloš Milenković

Bez dozvole, bez table neko zatrpava 63 hektara močvarnog područja bare Reva, kod beogradskog naselja Krnjača. To je stanište mnogih vrsta ptica, veoma blizu te lokacije je gnezdo orla belorepana, upozoravaju iz udruženja "Bela čaplja".

Naš sagovornik, aktivista iz udruženja „Bela čaplja“ Miloš Milenković, smatra da je ova zona atraktivna zbog plana da se u blizini izgradi novi most ka Višnjici. Pribojava se da će zelene površine biti uništene, a zameniće ih asfalt i nova indsustrijska zona.

„Zimus, u decembru se pojavila informacija da je gradska čistoća tražila dozvolu za postavljanje drobilice za otpadni beton. Od avgusta pa do danas tamo ide po 50 do 100 kamiona sa čistom zemljom, a ima tu i lomljenog betona, asfalta i šuta. Zasipa se neprestano. Kamioni se vide, vide se i oznake sa imenima različitih firmi, koje se bave niskogradnjom, a gradska čistoća sve to sa svojim mašinama ravna i gura. U blizini je bara Reva, to još nije usvojeno kao zaštićeno područje, ali u blizini živi orao belorepan, decenijama unazad to je njegova teritorija. On je zaštićna životinjska vrsta“, objašnjava Miloš.

Bara Reva
Foto: Privatna arhiva/Miloš Milenković

Našeg sagovornika zabrinjava to što ne postoji nikakva tabla, obaveštenje, bilo kakav plan ili zvanična dozvola.

„Tu se neprestano zatrpava, a pre jedno mesec dana je sečen i deo šume. Tu se planira industrijska zona, koja će da privuče nova radna mesta. 63 hektara hoće da zatrpaju zemljom da bi kroz nekoliko godina napravili ulice, prodali zemljište ili napravili novu industrijsku zonu“, zabrinut je Miloš.

Bara Reva
Foto: Privatna arhiva/Miloš Milenković

On i njegovo udruženje u nedelju planiraju i okupljanje na toj lokaciji, kako bi alarmirali nadležne i konačno dobili odgovore na sva pitanja i informacije koje ih brinu.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare