Realizacija uključivanja privatnih klinika i laboratorija je izostala u borbi protiv koronavirusa. Zbog čega država nije dala zeleno svetlo privatnom sektoru i da li se nazire rešenje ovog problema razgovaralo se u jutarnjem programu TV Nova S „Probudi se“.

Sagovornice Nevene Madžarević bile su Ivana Petrović, medicinski direktor klinike „Belmedic“ i mr Mirjana Sarkić, vlasnica i direktorka zavoda za dijagnostiku „Biomedic“.

„Od prvog momenta je ustanova u kojoj radim odredila trijažnu ambulantu za pacijente koji imaju simptome koji ukazuju na kovid-19. Mi smo jedan ogranak našeg doma zdravlja ispraznili od drugih pacijenata i sve ambulante koje tu postoje namenjene su takvim pacijentima. Ministarstvo zdravlja je dalo jasne instrukcije u formiranju takvih ambulanti i svaki dom zdravlja je imao pravo i obavezu na to“, kaže dr Petrović.

Međutim, kako je navela, nikakvog dogovora između privatne medicinske prakse i Ministarstva zdravlja nije bilo.

„Kako u Srbiji privatni domovi zdravlja nisu u planu mreže Fonda zdravstvenog osigiranja, naši pacijenti ne mogu da dolaze sa dravstvenom knjižicom tu nego kao i do sada usluge moraju da plaćaju sami iz svog džepa“, istakla je direktorka „Belmedic“-a.

Podsećanja radi, premijerka Ana Brnabić rekla je da se sve privatne laboratorije koje žele da pruže usluge oko provere i testiranja koronavirusa mogu javiti, međutim, to u praksi do sada nije bilo moguće.

„Nikada nije bilo omogućeno da privatne laboratorije rade testiranja ni za brze ni serološke niti PCR testove. Mi smo se više puta obraćali i kriznom štabu i kabinetu premijerke da nam dozvole da se uključimo u testiranja. To smo dobili sad pre nekoliko dana pravo da nabavljamo testove preko RFZO i da možemo da radimo“, navela je mr Sarkić.

Kako je dodala, i ta odluka je juče iznenada stopirana.

„Nadam se da je to privremeno i da ćemo imati pravo da radimo svaki tip testova. Dobili smo konačno i uputstvo iz premijerkinog kabineta o uslovima za PCR laboratorije. To nije ništa posebno, jer mi to već 20 godina radimo, ali su postavljeni uslovi koje neke laboratorije neće moći da ispune“, ističe Sarkićeva.