Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Amonijum-nitrat, lako zapaljiva supstanca koja je prošlog leta izazvala veliku eksploziju u luci u Bejrutu, skladišti se i u Srbiji, tačnije Pančevu. Novosadska firma "Promist" čuva u tamošnjoj Azotari đubrivo napravljeno na bazi pomenute supstance, ali građane dodatno plaši činjenica da to preduzeće nastoji da pomenuto đubrivo prebaci u drugi prostor, u čijoj neposrednoj blizini su stambeni objekti. To u Pančevcima izaziva strah da bi zbog nečije neodgovornosti mogao da im se desi Bejrut.

Uprkos tome što je pre tri godine dobila prijavu za privredni prestup zbog toga što je đubrivo, sačinjeno na bazi amonijum nitrata, držala u prostoru nekadašnje Staklare u Pančevu i brojnim upozorenjima nevladinih organizacija, kao i Sekretarijata za zaštitu životne sredine Pančeva da bi to moglo da bude opasno, novosadska firma “Promist” ne odustaje od svoje namere.

„Promist“ u Pančevu ima u vlasništvu prostor nekadašnje Staklare Pančevo u Prvomajskoj ulici 10, dok u Azotari u stečaju iznajmljuje skladište za đubrivo na bazi amonijum-nitrata. Međutim, ova firma već tri godine pokušava da ovo lako zapaljivo đubrivo prenese i u prostorije nekadašnje Staklare, koja se nalazi na svega oko 200 metara od stambenih objekata.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Tako je Inspekcija za zaštitu životne sredine protiv firme “Promist” 26. februara 2018. godine Osnovnom javnom tužilaštvu podnela prijavu za učinjeni privredni prestup zbog skladištenja đubrivo na bazi amonijum-nitrata u Azotari.

Povezane vesti:

Nakon toga, 8. juna 2018. godine Ministarstvo zaštite životne sredine izdalo je rešenje po kom se zabranjuje rad seveso kompleksa, tj. skladištenje veštačkog đubriva na bazi amonijum-nitrata u Pančevu.

„Promistu“ je tada takođe naloženo da sve opasne materije na bazi amonijum-nitrata u roku od 15 dana ukloni iz seveso kompleksa u Prvomajskoj ulici u Pančevu (nekadašnja Staklara). Krajem septembra iste godine, inspekcija je utvrdila da je to i urađeno.

Borba „Promista“ i udruženja građana

U međuvremenu, „Promist“ je radio na tome da dobije neophodne lokacijske uslove i dozvolu za izvođenje radova, kako bi pomenuti objekat adaptiorao da ispunjava uslove za skladištenje amonijum nitrata.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Prema dokumentaciji u koju je Nova.rs imala uvid, „Promist“ je od Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i sabraćaj 20. avgusta 2018. dobio lokacijske uslove, da bi nakon toga pribavio i uslove od MUP-a, Sektora za vanrednu situaciju, kao i JKP “Vodovod i kanalizacija”. Ovo sve je bilo neophodno da bi 21. novembra 2018. dobio rešenje kojim se odobrava izvođenje radova na prenameni objekta nekadašnje staklare u skladište đubriva.

Pre početka radova, ostalo da se urade još samo dve stvari – da se od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine zatraži mišljenje da li je potrebno uraditi procenu uticaja na životnu sredinu i da se prijave radovi.

Međutim, sve je to moralo da se završi pre isteka važenja lokacijskih uslova, koji važe dve godine nakon dobijanja rešenja o izvođenju radova. S obzirom da radovi u tom periodu nisu bili propisno prijavljeni, lokacijski uslovi su 21. novembra prošle godine istekli.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako objašnjava za Nova.rs, pravnik Miša Sekulić, predsednik Udruženja „Zeleni most“, nakon isteka lokacijskih uslova, „Promistu“ je, pravno gledano, preostalo jedino da sve pokrene ispočetka.

To se nije desilo, već je ova novosadska firma, sa zakašnjenjem prešla na sledeći korak i zatražila od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine mišljenje da li je potrebno uraditi procenu uticaja na životnu sredinu i da se prijave radovi.

Foto: Privatna arhiva

Ono što je daleko problematičnije, ukazuje Sekulić, je reakcija samog Pokrajinskog sekretarijata i to iz dva razloga – zato što je ignorisao činjenicu je razmatranje zahteva počelo šest dana nakon što su lokacijski uslovi istekli i zato što je doneo odluku da procena uticaja na životnu sredinu nije potrebna.

Zašto je sve jako opasno

Udruženje „Zeleni most“ i Udruženje „Pančevo nije rupa“ podneli su na ovu odluku žalbu, u kojoj su, osim nepoštovanja rokova izneli i druge ozbiljne primedbe.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Jedna od njih je da nigde nije precizirana količina različitih vrsta đubriva i termini u kojima bi bila skladištena u Staklari, što nosi ozbiljan bezbednosni rizik. Pri tom je, kako navode udruženja, zanemarena mogućnost havarije i zaboravljeni ljudi koji žive u neposrednoj blizini Staklare.

#related-news_0

„Stvara se slika sigurnosti u nemogućnost slučaja udesa, što u ovom slučaju niko ne može da garantuje. Pošto havarija nije razmatrana, ne postoji adekvatna zaštita, već je stanovništvo stavljeno u industrijski geto, bez mogućnosti brze evakuacije“, navela su ova udruženja u žalbi Pokrajinskom sekretarijatu.

Upozorila su da bi u slučaju eksplozije u Pančevu bio bi ugrožen veliki broj ljudi, a ne samo stanovništvo u neposrednoj blizini skladišta.

„Proporcijom u odnosu na količinu amonijum-nitrata iz udesa u Bejrutu, prenesena na količinu napomenutu u Zahtevu, a koja se već skladišti u staroj Staklari u Pančevu, dobija se radijus mogućeg udara od 5 kilometara, gde bi u istoj mogle biti obuhvaćene i fabrike NIS Rafinerija nafte Pančevo, HIP Azotara i HIP Petrohemija“, navela su udruženja i dodala:

“O daljim lančanim reakcijama nećemo pisati, jer bi posledice bile nesagledive i sa prekograničnim uticajem posredstvom međunarodne reke Dunav, kao i aerozagađenjem.”

Iz dokumentacije se vidi da slično mišljenje ima i Sekretarijat za zaštitu životne sredine Pančeva, koji je ukazao na moguće bezbednosne rizike i zaključio “da je za grad Pančevo bilo koja količina veštačkog đubriva koja bi se skladištila na predviđenoj lokaciji neprihvatljiva”.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Dok se čeka epilog pravnog procesa, Nova.rs obišla je objekat nekadašnje Staklare u Pančevu i tamo zatekla radova na podizanju ograde ali i naslagane džakove u dvorištu sa oznakom Promist NPK 16 16 16 – u pitanju je đubrivo koje sadrži azot, fosfor kalijum, ali ne u obliku lako zapavljivog amonijum nitrata.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar