Foto:promo

Iako u vrtićima i školama odmalena uče o važnosti svakog novoposađenog drveta, činjenica je da mališani najbolje upijaju znanje kada sami imaju priliku da uprljaju ručice. Sadnja drveća, kao i svaki drugi rad u prirodi (bašti, povrtnjaku), odličan je uvod u svet biologije, hemije i ekologije.

Malo ko od nas je ikada imao priliku da zasadi drvo, ali značaj takvog čina ne može dovoljno da se naglasi. Kada sadnica odraste, stablo će na godišnjem nivou emitovati 20 kilograma svežeg kiseonika, a upijati 30 kilograma ugljen-dioksida. Pored toga, filtrira 100 kilograma prašine godišnje, a adekvatno postavljeni drvoredi mogu da blokiraju do čak 40 odsto zagađenja bukom, zbog čega je posebno dragocen njihov uticaj u gradovima.

Foto:promo

Osim što su ovakve aktivnosti beskrajno zabavne za decu, kontakt s prirodom pozitivno utiče na celokupno zdravlje i ima umirujuće dejstvo. Značaj svakog drveta u gradu posebno je veliki za male sportiste koji značajan deo vremena provede na otvorenom. Tokom treninga sportisti naprave i do 20 puta više udaha od osoba koje miruju, što znači da su izloženiji štetnim zagađivačima mnogostruko više od običnih ljudi.

Zato su mali teniseri sa osmehom na licima učestvovali u Nestlé akciji ozelenjavanja teniskih terena u Beogradu. U grupama, mališani su uz nadzor profesionalaca posadili svoje prve sadnice među kojima su tuje smaragd, crni bor, tise, breze, japanske crne šljive i lovor višnje.

Foto:promo

Nestlé Srbija je u okviru svog globalnog programa pošumljavanja za čistiji vazduh i bolji život zajednica u kojima posluje donirao 400 stabala beogradskim teniskim klubovima. Mališani su imali prilike i da nauče mnogo toga o drveću koje su sadili, a oni naročito radoznali su se možda upustili u matematičke brzake da izračunaju koliko će štetnih materija njihova stabla eliminisati iz vazduha kroz godine koje dolaze. I prošle godine Nestlé je donirao 225 drveća za jedan od beogradskih bulevara, a u okviru projekta održive poljoprivrede u Vojvodini je posađeno više od 1.300 stabala koji brane njive snažnih naleta vetra i pružaju hlad usevima.

Foto:promo

Na kraju dana, možda je najbolji opis značaja jednog drveta dala teniserka iz jedne novobeogradske osnovne škole, rekavši: „Ovo mi je najbolji dan u životu!“

Zato treba slušati čika Jovu Zmaja i učiti decu da posade drvo gde god nađu zgodno mesto. Tako da ukoliko još uvek imate jelku s busenom od praznika, eto prilike da je zajedno sa svojom decom vratite u njeno prirodno stanište. Pratite preporuke stručnjaka i držite je u negrejanoj prostoriji do marta, kada će temperatura dovoljno porasti da je možete bezbedno zasaditi napolju.