Zoran Pašalić i Tirošova Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Amir Hamzagic/ATAImages

Zaštitnik građana Zoran Pašalić utvrdio je danas da devojčici, koja je 20. septembra u pratnji policije dovezena u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj, nije određeno lično ime i JMBG, kao ni "njenim siblinzima".

Pašalić je utvrdio i da se porodica nije nalazila na evidenciji organa starateljstva do ovog pomenutog događaja.

„U skladu sa odredbama Porodičnog zakonika i Zakona o matičnim knjigama, u slučaju da u roku od 30 dana od dana rođenja, detetu nije određeno lično ime, organ starateljstva postaje nadležan za određivanje ličnog imena. Shodno navedenom, Zaštitnik građana zahteva od nadležnog odeljenja Gradskog centra za socijalni rad Beograd da u zakonom definisanom roku u skladu sa odredbama Uputstva o vođenju matičnih knjiga i obrascima matičnih knjiga, sprovede postupak i odredi lična imena“, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

„Kao i do sad, Zaštitnik građana aktivno prati rešavanje problema pravno nevidljivih pripadnika romske zajednice, s obzirom na to da uprkos naporima nadležnih organa i dalje postoje građani koji su pravno nevidljivi“, dodaje se u saopštenju.

Zaštinik građana pokrenuo je juče ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada Gradskog centra za socijalni rada Beograd povodom ovog slučaja.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar