Pomozite nam da spasimo Pčinju od cevi
Foto:Privatna arhiva/Odbranimo reku Pčinju

Predstavnici Evropske zelene partije (EZP) i Grupe građana "Odbranimo Košutnjak" predali su danas Ministarstvu zaštite životne sredine primedbu na uredbu Vlade o zaštiti predela izuzetnih odlika doline Pčinje.

Predsednik EZP Dejan Pavlović je na konferenciji za novinare rekao da je osnovna primedba obuhvat zaštićenog područja jer je u uredbi opisano koje su biološko-ekološke karakteristike tog prostora, ali da je razočaravajuće što se već u sledećem članu Uredbe navodi da je predviđena zaštita samo 4.230 hektara, što je manje od polovine ukupne površine Doline Pčinje.

On je rekao da bi usvajanje uredbe zbog toga trebalo odložiti da bi se revidirala postojeća studija o zaštiti tog područja.

Pavlović je rekao da je drugi zahtev da se svi predeli sliva Pčinje koji su pod trećim stepenom zaštite prebace u drugi stepen zaštite, oni koji su u drugom stepenu zaštite prebace u prvi stepen zaštite, a oni koji su u prvom stepenu zaštite u tom stepenu i ostave i da se svi vodotokovi prebace u prvi stepen zaštite kako bi se onemogućila izgradnja mini hidrolektrana i infrastrukture.

Treća primedba odnosi se na to što je za upravljača tim područjem proglašena Eparhija vranjska SPC „koja nema ni kadrovske ni stručne potencijale da bi se bavila upravljanjem“.

Četvrta primedba odnosi na to što je za upravljanje ribljim fondom takođe proglašena ta eparhija za koju je jasno da ni u tom slučaju nema stručne i kadrovske potencijale, pa Pavlović predlaže da se za upravljača područjem Pčinje proglasi neka nevladina organizacija.

Predstavnik Grupe građana „Odbranimo Košutnjak“ Dragan Ivanović rekao je da vrlo problematično što je rok za podnošenje primedbi 5. januar 2022. godine, a da će javna rasprava biti održana već 12. januara 2022. godine i da ne zna kako će Ministarstvo i Zavod za zaštitu prirode uspeti da razmotre primedbe koje su podnete, pa bi trebalo pomeriti rok za javnu raspravu.

On je naveo da Eparhija vranjska ima svega 19 odsto vlasništva u slivu Pčinje i da nije jasno zašto bi baš ona bila upravljač tim predelom.

Ivanović je rekao da SPC već na desetak mesta ima status povlašćenog proizvođača električne energije i minihidroelektranu, i da Uredbu vidi kao pokušaj da velikodostojnici SPC ostvare ekstra profit.

Bonus video – Kako sačuvati Potpećko jezero: Najveći problem je naš nemar

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar