Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U Domu za stare "Doživeti stotu" u Zemunu korisnici su ostali bez adekvatnog nadzora i brige, nakon što je koronavirusom zaražena direktorka, a virus se pojavio i kod zaposlenih i kod korisnika. Trenutno o penzionerima brinu samo tri volontera.

Nova.rs je pozvala broj telefona koji je na internet stranici doma „Doživeti stotu“ ostavljen kao kontakt. Javila se lično vlasnica doma Svetlana Filipović, koja je potvrdila da je u bolnici i da ima koronu.

Nije odgovorila na pitanje koliko je zaraženih i da li se virus raširio i među zaraženima i među korisnicima. Kratko je rekla da se ne oseća dobro i da je o svemu obavestila nadležno Ministarstvo koje je preuzelo brigu o domu.

U međuvremenu, iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja stigla je vest da će Domu „Doživeti stotu“ u Zemunu u najkraćem roku biti zaposlen novi kadar. Stiže i potvrda da je zaraza zadesila zaposlene, ali i korisnike.

„Preduzeti su svi neophodni koraci kako bi se pomoglo u prevazilaženju problema nastalih zbog širenja koronavirusa među zaposlenima i korisnicima ove ustanove. Kako bismo korisnicima koji su u Domu obezbedili potrebnu negu, naložio sam Nacionalnoj službi za zapošljavanje da u što kraćem roku obezbedi adekvatan kadar”, rekao je ministar za rad zapošljavanje i socijalna pitanja Zoran Đorđević  i apelovao na ostale domove za stare da ukoliko se pojavi problem odmah, bez odlaganja o tome obaveste Ministarstvo.

Prema rečima ministra, u domu ima tri volontera i 17 korisnika koji nemaju simptome koronavirusa, smešteni su u svojim sobama i njihovo stanje se prati. Ustanova je dezinfikovana, obezbeđeni su hrana i lekovi.

Đorđević je rekao da su zaraženi koronavirusom zbrinuti na adekvatan način, ali nije naveo o kom broju inficiranih je reč.

Iz Gerontološkog centra Beograd, koji funkcioniše u okviru državnog sistema socijalne zaštite, pokušali smo da dobijemo informaciju kako kod njih stoje stvari. Kratko nam je rečeno da je situacija pod kontrolom i da je na snazi najstroža zabrana svih poseta.

Na hiljade potencijalno ugroženih

Oko 23.000 korisnika i zaposlenih u privatnim i državinim domovima za stare trenutno može da bude direktno ugroženo koronavirusom, kaže za Nova.rs predsednik Udruženja privatnih domova za smeštaj starijih Radoslav Milovanović.

On navodi da postoji 234 licence za rad privatnih domova u Srbiji i oko 50 državnih ustanova takvog tipa… U privatnim domovima ima oko 8.500 postelja, a u državnim 7.000. U privatnim domovima radi oko 3.000 zaposlenih, a u državnim oko 4.000.

Čemu vojska ispred domova?

Naš sagovornik navodi da bi svakom domu za stare, zavisno od njegove veličine, dok traje vnredno stanje, trebalo da brine jedan ili dva vojnika. Njihov posao je da obezbeđuju i uz detaljne spiskove nadgledaju ko ulazi, i ko izlazi iz domova.

Prema njegovim rečima, namera je da se spreče slučajevi iz Šapanije i Italije, kad je bilo i bežanja iz domova, pa su korisnici ostavljeni na milost i nemilost. Bilo je i smrtnih slučajeva.

„Teško je održati karantin kada se pojavi korona. Može da se dei da neko hoće da izvuče svog oca ili majku, pa onda zlo i naopako. Ili da neko od radnika pobegne i izađe jer je boji korone“, objašnjava Milovanović.

Šta brine vlasnike domova?

„Ono što mene plaši jeste, ako dođe do celodnevne zabrane kretanja, kako ćemo mi nabavljati namirnice i kako da ljudi budi apsolutno obezbeđeni“, kaže za Nova.rs Tatjana Simić, zamenica direktora privatne gerontološke ustanove „Senior plus“, koja na tri lokacije u Beogradu ima ukupno 149 korisnika.

Ona ističe da je od kolega iz drugih domova za stare čula da su imali problema sa dozvolama za zaposlene kojima treba da se omogući kretanje u vreme policijskog časa.

„Mi moramo da se krećemo, moramo i da vozimo zaposlene“, objašnjava Simić i navodi da se domovi „Senior plus“ nalaze na udaljenim lokacijama u Barajevu, Višnjičkoj banji i na Voždovcu.

Od juče je domove za stare počela da čuva i vojska, naša sagovornica je zadovoljna zbog toga.

„Jedan vojnik je tu, ima spisak zaposlenih i spisak dobavljača. Sve je jako lepo organizovano“, priča naša sagovornica.

Ona dodaje da je u njenom domu zabrana poseta uvedena i pre zvanične odluke nadležnih. Potencijalno zaraženih nije bilo ni među korosnicima, niti među zaposlenima.

„Naše brojno stanje je, hvala Bogu, dobro“, zadovoljna je naša sagovornica.

Održava se redovna komunikacija sa članovima porodica korisnika. Nažalost, najveći broj koji borave u toj ustanovi su dementni.

“Najveći broj naših korisnika je dementan, ali oni koji su svesni, oni prate i jasno im je da ne mogu da imaju posete. Malo im smeta to što je lepo vreme, a ne mogu da izađu u dvorište, ali jasna im je situacija. Kažu: Jao, deco. Da znate šta smo mi sve preživeli, pa ćemo i ovo“, priča Simić.

Ona poručuje zvaničnicima da bi najviše pomogli kada bi precizirali i naveli konkretne primere mera kojih se treba pridržavati.

„Treba navesti primer kako treba. Držaćemo se toga, samo nam pokažite kako“, apeluje Simić.

Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Kako ćemo do namirnica?

„Torlak“ nije samo Institut koji proizvodi vakcine i obavlja testiranja na koronavirus, tako se zove i dom za stare koji ima 38 korisnika. Vlasnica te privatne ustanove Bratislava Bošković takođe ističe potencijalne probleme ukoliko se uvede celodnevna zabrana kretanja.

„Zabrana kretanja od 24 sata bi mogla da bude poteškoća, jer u toj varijanti mi ćemo morati da stvorimo tim koji će biti 24 sata u domu. Imamo i ljude iz unutrašnjosti, a ne znam da li će se prekinuti prevoz i da li će svi moći da se organizuju da ih neko doveze. Mislim da bi potpuna zabrana kretanja mogla da bude problem i što se tiče nabavki“, zabrinuta je Bošković.

Ipak, naša sagovornica tvrdi da je njen dom spreman i za taj scenario, pošto ima zalihe za mesec i po do dva.

Tvrdi da njen „Torlak“, koji se nalaži tik iza istoimenog instituta, ima dovoljno zaposlenih i da taj sistem može da izdrži ukoliko bi se dvoje-troje zaposlenih razbolelo.

Bošković ističe i da je u njenom domu preventiva protiv korone krenula na vreme.

„Mi smo odmah zabranili posete. Sve što je stizalo u naš dom je prvo ostavljeno na 48 sati, pa je posle higijenski obrađivano. Hrana koja nije bila propisno upakovana je bačena. Ispred vrata su sunđeri sa hlorom. Zaposleni kada ulaze skidaju svoju garderobu, dezinfikuju se, peru ruke, oblače uniforme. Zasada su svi korisnici i zaposleni stabilni i atmosfera nam je jako lepa“, zadovoljna je Bošković.

I njen dom je juče dobilo „svog“ naoružanog vojnika i to ih, kaže naša sagovornica, čini dodatno sigurnim.

„Dežurstvo vojnika traje od 5 ujutro do 19 časova. Tu je da nam izađe u susret”, objašnjava vlasnica doma za stare „Torlak“.