Podeli
Foto: Za krov nad glavom

Danas, tokom pokušaja prinudnog iseljenja porodice Tatari iz njihovog jedinog doma, muškarac koji je došao u prisustvu izvršitelja Milana Uzelca saopštio je okupljenima da je pozitivan na koronavirus. Time je svesno stavio svoje interese ispred javnog zdravlja građana i prekršio sve mere koje su na snazi a policija nije reagovala, saopštila je Združena akcija Krov nad glavom.

Prinudno iseljenje je bilo zakazano uprkos pozivima Gradskog štaba Novog Sada na solidarnost kako bi se sprečilo širenje virusa i uprkos svim vanrednim merama i zabranama okupljanja policija nije reagovala na činjenicu da je osoba koja je prisustvovala sa poverilačke strane pozitivna, navodi se u saopštenju Združene akcije Krov nad glavom.

Foto: Za krov nad glavom

“Građani koji su se okupili kako bi sprečili da porodice sa malom decom budu izbačene na ulicu i prepuštene same sebi bili su izloženi neodgovornom postupanju poverioca, advokata i policije, koja je još jednom pokazala da sistem izvršenja služi da ljudima koji su u našem društvu najnezaštićeniji uzme i ono malo što imaju, ako imaju – ne samo dom, već i zdravlje”, navodi se u saopštenju i dodaje:

“Zahvaljujući solidarnim građanima, izvršitelju, advokatu i poveriocu nije pošlo za rukom da porodicu izbaci na ulicu – dom je odbranjen.”

Povezane vesti:

Združena akcija Krov nad glavom navela je da je uputila Komori izvršitelja i Ministarstvu pravde poziv da prinudna iseljenja budu obustavljena tokom trajanja pandemije, budući da se krov nad glavom pokazao kao najvažniji činilac kada je reč o zaštiti zdravlja, ali uprkos apelima, ovo je četvrto iseljenje kom svedočimo u poslednjih šest radnih dana.

“Od nadležnih zahtevamo da se prisutna zaražena osoba sankcioniše zbog nepoštovanja mera koje su na snazi i da se izvršitelju Milanu Uzelcu zabrani svaki sledeći pokušaj iseljenja porodice Tatari, te da bude sankcionisan zbog svesnog izlaganja virusu kako ugroženih porodica, tako i okupljenih građana”, navodi se u saopštenju.

Podsećaju da pet domaćinstava porodice Tatari živi na placu u Veterniku koji su kupili pre više od četiri decenije, a problemi počinju 1993. godine kada Vodoprivredno društvo Šajkaška pokreće spor na Osnovnom sudu protiv Tefika Tatarija, koji on gubi. Jedan od službenika Šajkaške početkom 2000. godine nezakonito je preparcelisao plac na kojem porodica Tatari živi, upisao ga u katastar i postao vlasnik.

Foto: Za krov nad glavom

Njegovi naslednici tuže porodicu Tatari 2013. godine, koja opet gubi spor i pokreće se postupak izvršenja. Viši sud je 2018. godine naložio Osnovnom sudu da obavi dopunu spisa predmeta povodom izjavljene žalbe izvršnog poverioca jer je više stranica nedostajalo i to upravo onih stranica koje su išle u korist porodice Tatari. Od tada pa do danas Osnovni sud nije izvršio dopunu spisa.

“Dok porodica Tatari čeka pravdu na sudu koji više od četiri decenije ne može da reši ovaj problem, javni izvršitelj Milan Uzelac, protiv kojeg je podneta krivična prijava da je primio mito, izbacuje porodicu Tatari na ulicu”, navode iz ove organizacije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar