Foto: Nova.rs

Bliski saradnik patrijarha Irineja, pozitivan je na koronavirus i hospitalizovan je u Zemunskoj bolnici, saznaje Nova.rs.

Kako navodi izvor našeg portala, prethodnog dana je u Hramu Svetog Save testirano više od dvadeset ljudi koji su uglavnom zaposleni pri Hramu, a među kojima je bio i patrijarhov saradnik, za kojeg je ustanovljeno da je pozitivan na koronavirus.

“Imao je sve simptome koronavirusa i sam se javio nadležnima”, rečeno je nezvanično iz vrha SPC za naš portal.

Kako nezvanično saznajemo, oboleli crkveni velikodostojnik služio je u nedelju vaskršnju litrguju u Hramu Svetog Save kojoj je prisustvalo nekoliko desetina vernika.

Podsetimo, prethodne nedelje veći broj građana se okupio na liturgiji u crkvi Sveti Sava, pored Parohijskog doma na Vračaru u Beogradu.

Na vaskršnjem bogosluženju koje je prenosio RTS mogli su se videti vernici kako se pričešćuju koristeći istu kaščicu.

Prema saznanjima našeg portala, na pomenutoj liturgiji vernici nisu, kao ranijih dana, sledili mere u borbi protiv epidemije. Za razliku od prethodnih dana, kada su liturgije bile praćene van crkve i na propisnom rastojanju, za vreme vaskršnje liturgije vernici su u većem broju ulazili u crkvu.

Kako navodi naš izvor, saradnik patrijarha je zajedno sa poglavarom SPC, pre svega deset dana, služio liturgiju u manastiru Vavedenje, na dan patrijarhove krsne slave.

Portal Nova.rs pokušao je da dobije potvrdu ove informacije od sekretarice patrijarhovog saradnika, ali nam je ona rekla da se nalazi na odmoru i da nije u mogućnosti da nam odgovori na pitanje. Naš portal je naknadno došao do informacije da je ona prethodnog dana, kada je sveštenik testiran, bila u Hramu. Pitanje smo uputili i na zvaničan mejl Srpske pravoslavne crkve, ali odgovor nismo dobili.