Kovid bolnica u Kruševcu Foto: Nova.rs

Kovid bolnica u Kruševcu zatvorena je početkom maja, a ni posle tri meseca medicinsko osoblje koje je radilo u ovoj bolnici, ne zna šta će biti sa njima. Kako saznaje Nova.rs, jedan manji deo njih je raspoređen u zdravstvenim ustanovama koje pripadaju UKC Niš, dok ostali - veći deo radnika, a njih je oko 500, u ovom momentu su na čekanju.

„Od trenutka kada se zatvorila bolnica, nas su raspustili i poslali kućama. Od tada, bukvalno ništa ne radimo i primamo minimalac. Neke kolege su uspele da se snađu i da počnu da rade u ambulantama ili domovima zdravlja koje pripadaju Kliničkom centru Niš. Mi ostali ništa ne znamo šta će biti sa nama“, ispričala je jedna od medicinskih sestara koja je radila u Kovid bolnici u Kruševcu.

Svi ti radnici zapravo su zaposleni u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu, jer je bolnica u Kruševcu od otvaranja u njihovoj nadležnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednji pacijent koji je skoro tri meseca lečen od korone, ispraćen je u maju. I tada je rečeno da je vreme da će „ovaj dragoceni zdravstveni kompleks da dobije drugu namenu“.

Od tada nije zvanično saopšteno šta će biti sa medicinskim osobljem i ostalim zaposlenim radnicima, ali ni da kruševačka kovid bolnica više zvanično ne radi, odnosno da je nakon otpuštanja poslednjih pacijenata sa koronom zatvorena.

Kovid bolnica u Kruševcu Foto: Nova.rs

Iz ministarstva zdravlja su se tek poslednjih dana oglasili, kada je javnost počela da se interesuje o bolnici. Saopštili su da ona neće biti konzervirana, već će se u nju preseliti deo Opšte bolnice Kruševac i biće otvoreno posebno odeljenje za produženo lečenje i negu, uključujući i palijativno zbrinjavanje i negu.

Ali, ono što je u ovom trenutku mnogo bitnije, jeste da li će radnici biti vraćeni u bolnicu. Navodno neće morati da putuju do posla u druge gradove, ali kada će biti raspoređeni i koliko će osoblja dobiti Klinički centar Niš, iz ministarstva zdravlja nije prezicirano.

Status zaposlenih nepoznat

Status zaposlenih još uvek nije rešen. Navodno se pominje da će svako biti raspoređen u ustanovu koja se nalazi u blizini svojih gradova.

Inače, u Kovid bolnici u Kruševcu zaposleno je 120 mladih lekara. Ali, oni sada čekaju svoju novu ulogu u zdravstvenom sistemu.

BONUS VIDEO