Organizacija "ZA Krov nad glavom" više puta je utvrdila da je veoma često takozvano zaduživanje kod zelenaša, siguran put da se izgubi dom. Ljudi koji se zadužuju na ovaj način to rade jer nemaju drugog izbora. Kamate koje propisuju zelenaške agencije su i do 10% na mesečnom nivou, tako da se dug duplira za manje od godinu dana.

Piše: Ivana Anđelković, ZA Krov nad glavom

“Niko bez doma” je aktivistička kampanja Združene akcije Krov nad glavom, organizacije koja se bori za pravo na dom i portala Nova.rs. Kampanju čini serijal tekstova i video reportaža kojima možemo da pokažemo dijapazon sistemskih nepravdi, koja se nanosi onima koji ostaju bez doma, i posledice koje takav gubitak sa sobom nosi. Želimo da pokažemo da je borba moguća, i da ako smo udruženi možemo da organizujemo suprotstavljanje ovoj pošasti. Nadamo se da ćemo ovom kampanjom ohrabriti naše sugrađane da to učine i da znaju da nisu sami.

„Čovek da bi dobio kredit od banke mora da prvo dokaže da mu taj kredit i ne treba“, često govori Aleksandar Jovčić koji je 2005. uzeo pozajmicu od „posredničke agencije“ bi pokrenuo biznis jer nije bio kreditno sposoban.

U to vreme se obećavalo da će mali privatni biznisi biti motor ekonomskog razvoja. Međutim, Aleksandrova inicijativa, kao i mnoge druge, nije zaživela i nakon nekoliko godina su on i majka zbog ovog rizika izgubili krov nad glavom.

Foto:Krov nad glavom

Iako je zelenašenje zakonom zabranjeno, sudovi često ne prepoznaju iznuđivanje jer uzimaju u obzir samo dokumenta, ali ne i svedočenja i celokupan kontekst u kome jedna strana pozajmljuje od druge i sklapa takve nepovoljne ugovore. Takođe, neretko dužnici nemaju ni novca da plate advokate i priušte pravdu, poput Aleksandra koji se branio sâm da bi na kraju izgubio parnicu.

U ovakvim situacijama se nađu i drugi koji uzimaju manje pozajmice radi izbavljenja iz oskudice ili pomoći bližnjima. Takvi dugovi brzo narastaju, a budući da ih uzimaju najsiromašniji i da pozajmljivači često traže nekretnine kao zalog, ovakvi potezi ih guraju samo još dublje u materijalno beznađe iz kojeg se i odlučuju na ovakve postupke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar