Foto:Vesna Lalić

Usled širenja korona virusa mnoge evropske zemlje najavile su preventivne mere na svojim graničnim prelazima, ali u praksi toga gotovo da nema na svakoj državnoj međi.

Na putu iz Srbije, preko Mađarske, ka Austriji, samo su pripadnici granične policije na srpskoj strani nosili zaštitnu opremu – masku i rukavice.

Na mađarskoj strani granični policajci, ali ni carinici nemaju nikakvu zaštitnu opremu, iako je zemlja proglasila vanredno stanje usled korona virusa.

Carinici i policajci vrše kontrole vozila i pasoša, kao što su činili i pre pojave virusa u Evropi.

Nema nikakvih kontrola zdravstvenog stanja putnika, kao što je merenje temperature i slično, iako su u koloni koja je čekala na ulaz u Mađarsku bila vozila ne samo iz Srbije, već Nemačke, Ssvajcarske, Austrije, Mađarske.

Na ulazu u Austriju samo jedan pripadnik granične policije, kao što je od „dužeg“ privremenog stavljanja van snage Šengena, vrši vizuelnu kontrolu putnika u vozilima, ali u traganju za ilegalnim migrantima, a ne i zaraženima korona virusom.

Kao i pre izbijanja korona virusa automobili moraju da prođu pokraj graničnog policajca malom brzinom kako bi on mogao da ima uvid u vozilo, a ako ne primeti ništa sumnjivo samo mahne za propuštanje.

Ni austrijski graničar nema nikakvu zaštitnu opremu na sebi, koja bi ga zaštitila od infekcije od korona virusa.

Na drugoj strani, to jest ulazak iz Austrije u Mađarsku odnedavno, nakon proglašenja vanrednog stanja, uvedena je kontrola vozila, što stvara gužve.

Kolona kamiona dostigla je u ranim jutarnjim satima dužinu od pet kilometara, a putnička vozila čekaju u koloni dugoj kilometar.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram