Zima sneg vremenska prognoza vreme
Sneg u Beogradu Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Naoblačenje sa jugozapada Srbije zahvatiće u subotu veći deo zemlje, uslovljavajući kišu u nižim predelima, a na planinama sneg. Više padavina očekuje se u južnim i centralnim krajevima Srbije od 10 do 30 mm kiše za 24 sata, naveo je profesor dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

„Na planinama jugozapadne Srbije očekuje se od 10 do 20 cm novog snega. Kratkotrajan sneg biće moguć i u nižim predelima u zapadnim i jugozapadnim krajevima (na području Čačka, Kraljeva, Užica, Požege) u jutarnjim i prepodnevnim satima. U toku noći od subote ka nedelji kiša će preći u sneg u većini krajeva. Počeće da duva jak severni i severozapadni vetar“, naveo je Nikolić.

„U nižim predelima očekuje se od 5 do 25 cm snega, a na planinama i više. Usled jakog i olujnog severnog vetra doći će i do stvaranja snežnih nanosa. Naročito obilne padavine prognoziraju se za brdsko-planinski deo istočne i jugoistočne Srbije (Homoljske, Kučajske i sl. planine) gde može pasti i do 50 cm novog snega. Zbog toga će u nedelju, u ovom regionu, biti na snazi najviši, crveni, meteoalarm“, kaže Nikolić.

Crveni meteoalarm znači da će vreme biti vrlo opasno.

U Beogradu se u nedelju u nižim delovima grada očekuje se od 5 do 15 cm snega, u brdskim oko 20, a na području Avale i Kosmaja i do 30 cm snežnog pokrivača.

„Zbog očekivane situacije u Beogradu će na snazi biti narandžasti meteoalarm. Duvaće i jak severni vetar. Snežni pokrivač jedino će izostati na severozapadu Srije, gde se očekuje pretežno suvo vreme, samo sa po nekom pahuljom (krajnji sever Srema, zapad i sever Bačke)“, ističe meteorolog.

Bonus video: Dolazi li zima duga i hladna ili je to samo u pesmi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar