onlajn nastava
Foto:EPA-EFE/Heiko Junge

Dok ministar prosvete Mladen Šarčević tvrdi da su svi vidovi redovne nastave završeni, direktorka udruženja “Roditelj” Gordana Plemić kaže da su učenici zbunjeni jer u pojedinim školama još uvek dobijaju domaće, ali i kontrolne zadatke namenjene celom razredu.

„Iz Ministarstva je rečeno školama da se 31. maja završavaju svi vidovi redovne nastave, to je ono što je išlo preko TV kanala”, kaže Šarčević za Nova.rs.

Međutim, neke škole još uvek mogu da drže dopunsku ili dodatnu nastavu, organizuju sekcije ili rad na projektima, tvrdi ministar.

„Škole i određeni profesori su u toku nastave na daljinu napredovali i napravili svoje dobre platforme. Tamo gde imaju dogovore sa savetom roditelja mogu da nastave još nedelju, dve dana, da rade druge aktivnosti, koje nisu obavezne”, objašnjava on.

Plemić kaže da u praksi nije podvučena tako jasna linija između obavezne i dodatne nastave i da se iskustva roditelja koji joj se javljaju razlikuju od škole do škole.

„Roditelji mi se javljaju i kažu da u određenim osnovnim školama deci još nisu zaključene ocene. Neki očekuju i kontrolne, i to ne samo pojedini učenici, nego ceo razred”, objašnjava ona.

Kako kaže, ima i dece kojoj su ocene već zaključene i nemaju apsolutno nikakvu nastavu.

“Moj sin je u srednjoj školi i oni stvarno nisu dobili ništa novo od kraja maja. Nastavnici sad daju predloge zaključnih ocena i može da se javni ko želi da popravi ocenu ili je ostao neocenjen”, objašnjava ona.

Do ove situacije je između ostalog došlo zbog toga što je Ministarstvo prosvete prvo poslalo instrukciju školama da zaključne ocene pripreme do kraja maja, na osnovu čega su mnogi nastavnici već napravili planove, a kasnije je taj rok produžen.

“Najpre smo imali informaciju da se onlajn zanstava završava do 29. maja i da će do tad biti gotovi predlozi zaključnih ocena, a onda se desila druga informacija da to važi samo za maturante i osmake, dok za ostale sve produženo”, kaže ona.

Popravljanje ocena moguće u naredne dve nedelje

Ministar prosvete kaže za Nova.rs da će dolazak u školu radi popravljanja ocena biti moguć u toku druge i treće nedelje juna, ali da to važi samo za učenike od 5. do 7. Razreda, ne i za one nižih razreda.

“Smatramo da učenici od 1. do 4. razreda mogu da završe godinu kroz formativne vidove ocenjivajnja, takve smo dali preporuke”, objašnjava on.

Učenici osmih razreda, kao kako kaže, imaju još tri dana da poprave ocene. Isti je slučaj i sa završnim razredima srednjih škola, koji će nakon toga polagati maturu.

Ocene za sve učenike će morati da budu zaključene do 19. Juna, poručuje ministar. To se poklapa sa poslednjim danom polaganja male mature, koja će biti održana 17, 18 i 19. Juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare