Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Iako Kragujevac poslednjih dana "iskače" kao grad sa konstantnim porastom broja novozaraženih koronavirusom, za sada još uvek nema uslova da se u tom gradu proglasi vanredna situacija, rečeno je danas na konferenciji gradskog Štaba za vanredne situacije. To telo je na vanrednoj sednici odlučilo da od ponedeljka 13. septembra otvori još jednu kovid ambulantu, a najavljena je i rigoroznija kontrola primene svih važećih protivepidemijskih mera.

Od 1. septembra u Kragujevcu registrovano je oko 2.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od tog broja blizu 400 su učenici osnovnih i srednjih škola. Preventivne mere već su uvedene u školama, pa će tako srednjoškolci od 13. septembra nastavu u potpunosti pohađati onlajn, dok će učenici sedmog i osmog razreda imati kombinovani model predavanja.

Epidemiolog Branislav Tiodorović i član Kriznog štaba, pre dva dana izjavio je da je za Kragujevac zatražio saglasnost za uvođenje vanredne situacije, međutim, to je demantovano na današnjoj konferenciji za novinare.

Gradska većnica i koordinatorka za primenu protivepidemijskih mera, Gordana Damnjanović je rekla da Grad nije tražio saglasnost „pisanim dokumentom“, te da je Kragujevac u ovom trenutku u „umerenoj epidemiološkoj zoni“.

Dr Gordana Damnjanović, gradska većnica Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Grad nije uputio pisani dokument za saglasnost, a da li je neko od članova štaba komunicirao privatno, to ne znam. Saglasnost nismo tražili, niti se ona traži, već se procenjuju uslovi na osnovu broja novozaraženih, kliničke slike, popunjenosti bolničkih kapaciteta. U ovom trenutku, mi smo u nekoj umerenoj zoni koja se procenjuje na osnovu broja zaraženih na 100.000 stanovnika“ rekla je Damnjanović.

Na pitanje novinara da li među sve većim brojem novinficiranih ima i građana koji su bili na nedavno održanim velikim koncertima u Kragujevcu, na konferenciji je rečeno da „postoji verovatnoća“. Međutim, predstavnici gradskog Štaba za vanredne situacije ističu, „da to nije bila njihova odgovornost“, već da su organizatori svih velikih muzičkih i sportskih manifestacija „dobili odobrenje Republičkog kriznog štaba“.

To je objašnjeno činjenicom, da je prema važećem algoritmu, za sve događaje koji predviđaju okupljanje preko 500 ljudi zadužen Republički krizni štab, a da su u nadležnosti gradskih institucija samo manifestacija sa manjim brojem građana, odnosno ispod 500 posetilaca. Slede kazne za nepoštovanje mera

Za „smirivanje“ rastuće epidemije, kragujevački Štab za vanredne situacije rešenje vidi u rigoroznim kontrolama i kaznama za one koji ih ne poštuju. Najavljeno je da će od ponedeljka 13. septembra inspekcijske službe kontrolisati sve – od javnog prevoza, ugostiteljskih objekata, tržnih centara, do pojedinaca koji u zatvorenom prostoru ne nose maske.

„U ovom trenutku idemo sa rigoroznim kontrolama, idemo sa kaznama. Kažnjavani će biti oni koji ne nose masku u zatvorenom prostoru, koji ne poštuju opšte mere dezifekcije, distancu od dva metra, poštovanje u ugostiteljskim objekima od četiri metra između stolova, kadratura objekta po jednom čoveku, obaveze da na svakom objektu budu istaknuta obaveštenja o merama i navlažene dezobarijere. To je ono našta ćemo obratiti pažnju. Najlakše je uvesti vanrednu sitiacju, ali vanredna situacija donosi sa sobom i ograničavanje kretanja i ograničavanje okupljnja, a na kraju i ekonomski gubitak za privredne subjekte. Svi mi moramo da imamo svest o ličnoj odgovornosti“, rekla je većnica Gordana Damnjanović. Ona je podsetila i da opšte mere prevencije nijednog trenutka nisu bile ukinute, te da će sada biti pojačana kontrola njihove primene.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Gradski štab je takođe doneo i odluku o otvaranju još jedne kovid ambulante u Kragujevcu, pa će od 13. septembra građani sa respiratornim infekcijama kompletan kovid pregled moći da dobiju u Zavodu za zdravstveni zaštitu radnika „Zastava“.

Prema poslednjim podacima, u Kragujevcu je za prethodna 24 sata registrovan 341 pozitivan slučaj, što je skoro 25 odsto od broja testiranih. Na bolničkom lečenju u Univerzitetskom kliničkom centru nalazi se 140 pacijenata, od kojih je 10 na respiratoru.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar