Foto: EPA-EFE/A.Carrasco Ragel

Potvrde o zamenskim putovanjima može da preuzme oko 240.000 građana koji su uplatili putovanja do kraja ove godine, kaže direktor Jute Aleksandar Seničić i ističe da je uredba Vlade Srbije, koja predviđa vaučere za one koji ne mogu da putuju zbog pandemije koronavirusa, doneta kako bi se sačuvao novac putnika, ali i radna mesta turističkih radnika i omogućio opstanak agencija.

Seničić je naveo da je mnogo agencija već uplatilo novac putnika inostranim partnerima koji taj novac sada ne mogu da vrate.

„Ovo nije idealno rešenje za turističke agencije, ni za putnike. Ima putnika kojima to neće odgovarati. Dakle, možemo da omogućimo da se putovanje realizuje u narednih 18 meseci“, rekao je Seničić za TV B92.

On je objasnio da ko ne može da putuje ili mu zamena nikako ne odgovara, može da počev od 1. januara 2022. traži povraćaj novca koji će agencija biti dužna da mu isplati u roku od 14 dana od dana podnošenja zahteva.

“Verujem da će agencije, ako budu u mogućnosti, moći da isplate i ranije“, naveo je Seničić.

Dodao je da je ova uredba doneta po uzoru na druge zemlje EU, pre svega na Nemačku kao jednu od najuređenijih, te Grčku u koju ide najveći broj putnika iz Srbije.

„Ako bi svi tražili novac sada, većina agencija bi prestala da postoji. Agencije imaju polise osiguranja od insolventnosti koje pokrivaju gubitak od 200.000 do 400.000 evra, ali ta polisa ne može da se iskoristi u ovom trenutku. Štitimo prava putnika, jer bi u ovom trenutku ostali bez svog novca““, naveo je Seničić.

Potvrde o zamenskim putovanjima izdaju turističke agencije, a ne država.

Kako je objasnio, ukoliko je neko uplatio aranžman u određenom periodu sezone, moći će da koristi isti objekat i istu destinaciju ove ili sledeće godine u ovo vreme.

„Ukoliko, recimo, želite nešto skuplji aranžman, jer ste platili predsezonu, a želite da zamenite za odlazak u sezoni, možete da doplatite. U obrnutom slučaju, uplatili ste, na primer, avgust, a idete u septembru, dobićete novi vaučer umanjen za razliku novca“, pojasnio je Seničić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare