Foto:Shutterstock

Ministarka pravde Maja Popović rekla je da su, od početka primene Zakona, o sprečavanju nasilja u porodici, 1. juna 2017, grupe za koordinaciju i saradnju sastale 10.848 puta i razmotrile 192.220 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici i izradile 61.327 individualnih planova zaštite i podrške žrtvama.

Popović je na sednici Saveta za suzbijanje nasilja u porodici rekla da su u tom periodu zamenici javnog tužioca podneli 72.344 predloga za produženje hitne mere, a sudovi su u 70.732 slučaja produžili hitne mere za 30 dana, saopštilo je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.

Zorana Mihajlovic
Zorana Mihajlović Foto:FoNet/MRE

Predsednica tog koordinacionog tela Zorana Mihajlović rekla je da je neophodno uspostaviti centralnu evidenciju o nasilju u porodici.

Mihajlović je podsetila da je ove godine usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti i da je izrađena i Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama, koji je, kako je napomenula, uz Zakon o sprečavanju nasilja u porodici normativni okvir u ovoj oblasti unapređen.

Prema njenim rečima, ono što nedostaje je uspostavljanje centralne evidencije o nasilju u porodici, kako bi efikasnije pratili primenu Zakona.

„Zato smo i kroz novu Strategiju inicirali formiranje sveobuhvatnog registra koji bi sadržao sve podatke o učiniocu svih oblika nasilja prema ženama“, rekla je ona.Mihajlović je istakla da bi se tim registrom obezbedio kontinuitet u praćenju ponašanja nasilnika što bi, kako je ocenila, „pomoglo u proceni rizika od svih oblika rodno zasnovanog nasilja i stvorilo uslove za preventivno delovanje“.

„Važno je da radimo na prevenciji, da ohrabrimo žene da prijave nasilnike, ali i da edukujemo širu zajednicu šta je sve nasilje“, rekla je ona.

Mihajlović je upozorila i na problem dečjih brakova.

„Kroz rad Nacionalne koalicije za okončanje dečijih brakova predložili smo izmenu Porodičnog zakona, da se ukine mogućnost sklapanja maloletničkih brakova, kao i inicijativu za izmenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici jer maloletnički brakovi treba da budu prepoznati kao nasilje“, rekla je ona.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare