Zbog kršenja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, pokrenuta su 244 sudska postupka u periodu od 2020. do kraja 2023. godine, saznaje Nova.rs. Ovi postupci pokrenuti su protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu svoju decu cepivom iz kalendara obavezne imunizacije, najveća kazna bila je 60.000 dinara, a u samo jednom slučaju došlo je do oslobađajuće presude.

Kao posledica odbijanja sve većeg broja roditelja da vode svoju decu na obavezne vakcine, pa čak i potplaćuju pedijatre kako bi dobili potvrde o vakcinaciji i mališane tako upisali u vrtić, vratile su nam se bolesti protiv kojih postoji preventivna zaštita. Međutim, zahvaljujući savesnim lekarima, prijave u Prekršajni sud u Beogradu, na račun nesavesnih i neodgovornih roditelja, ne prestaju da stižu.

Vakcinacija dece vakcina
Vakcinacija dece Foto:Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

“U periodu od 2020. do kraja 2023. godine u Prekršajnom sudu u Beogradu doneto je 58 osuđujućih presuda zbog prekršaja iz člana 85 stav 1 tačka 6 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. U vezi sa izrečenim sankcijama, u 23 sudska predmeta novčane kazne izricane su u rasponu od 5.000 do 60.000 dinara. Međutim, u 25 sudskih predmeta izrečena je samo opomena”, kažu za Nova.rs u Prekršajnom sudu.

Postupci traju dve godine

Kod preostalih devet sudskih predmeta, kako navode u odgovoru na naša pitanja, osuđujuća presuda preinačena je u rešenje o obustavi postupka.

Foto: Shutterstock

“U jednom sudskom predmetu osuđujuća presuda preinačena je u oslobađajuću”.

Takođe, u ovom periodu, u Prekršajnom sudu formirana su ukupno 244 sudska predmeta zbog kršenja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

“Rok za vođenje prekršajnog postuka je dve godine, od dana kada je prekršaj učinjen. Koliko će prekršajni postupak u svakom konkretnom slučaju da traje, ne možemo da znamo jer zavisi od mnogo okolnosti”, objašnjavaju u sudu.

Vakcinacija dece vakcina
Vakcinacija dece Foto:Tanjug/Kristopher Radder,/The Brattleboro Reformer via AP

Podsetimo, posle epidemije velikog kašlja (pertusisa) koja je krajem prošle godine prijavljena u Beogradu, nedavno su registrovani i prvi slučajevi morbila – malih boginja.

Pročitajte još:

Epidemiolozi i pedijatri smatraju da je uzrok pojave ovih bolesti, upravo odbijanje vakcinacije, odnosno jačanje antivakcinalnog lobija u našoj zemlji, što najmlađe dovodi u smrtnu opasnost.

Kazne do 150.000

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen 2016. godine, vakcinacija je u Srbiji obavezna, a za roditelje ili staratelje koji ne vakcinišu svoju decu predviđene su kazne od 50.000 do 150.000 dinara. Iako, sudeći po podacima iz Prekršajnog suda, u koje smo imali uvid, sudije izriču kazne i ispod ovog zakonskog minimuma, koje su u iznosu od 5.000 dinara.

Takođe, ukoliko i posle novčane kazne, roditelji ne imunizuju dete protiv zaraznih oboljenja, postoji mogućnost lišavanja roditeljskog prava.

Foto:EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

Naime, prema Porodičnom zakonu do lišavanja roditeljskog prava može doći iz više razloga, između ostalog ako roditelj ugrožava zdravlje deteta i grubo zanemaruje dužnosti iz sadržine roditeljskog prava.

Prve novčane kazne u Srbiji, zbog nevakcinisanja dece, izrečene su 2015. 2017. i 2018. godine, roditeljima u Beogradu i Kragujevcu.

Foto: Shutterstock

Javnosti su najpoznatija dva slučaja iz 2015. i 2018. Osuđeni su se tada žalili Evropskom sudu za ljudska prava, ali su njhove žalbe odbačene.

Prijava sanitarnom inspektoru

„Ima mnogo roditelja koji odlažu vakcinaciju dece. Najčešće jer smatraju da dete nije dovoljno zdravo da primi vakcinu, kažu da stalno slinavi ili kašlje jer ide u kolektiv. Ukoliko odbiju vakcinaciju mi šaljemo prijavu sanitarnom inspektoru. Međutim, većina ne odbija vakcinu, samo je odlažu“, kaže za Nova.rs dr Jelena Mitrović, načelnica Pedijatrije u Domu zdravlja „Čukarica“.

U ovom domu zdravlja nevakcinisanoj deci ne daju potvrde za upis u vrtić.

Foto: Shutterstock

Srbija, međutim, nije jedina zemlja u Evropi koja se bori sa antivakserskom propagandom. U Rumuniji, u kojoj već bukti epidemija morbila, procenat vakcinisanih MMR vakcinom je oko 70 odsto. Takođe u Bosni i Hercegovini stanje je alarmantno, zbog sve većeg broja obolelih, mahom dece, koja nisu primila MMR.

“Rumuni imaju obuhvat prvom dozom od 78 odsto i drugom od 62 odsto. Takva je otprilike situacija i kod nas. Iz 2023. godine nemamo podatke koliko je dece vakcinisano, ali taj procenat sigurno ne prelazi 95 odsto, koliko bi trebalo da bude ako želimo da postignemo kolektivni imunitet“, objašnjava za Nova.rs predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis, sa Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu.

Foto: Shutterstock

Glavni razlog smanjenog obuhvata vakcinacijom i dalje je strah od autizma.

„Taj strah od autizma je neutemeljen i besmislen, ali se duboko ukorenio, iako je čovek koji je o tome prvi govorio ostao bez licence. Postoji obavezan kalendar imunizacije, ali sigurno 15 odsto naših građana ga ne poštuje. Nama je potrebno zdravstveno prosvećivanje i jedan dobronameran pritisak, koji bi morao da bude sinhron od strane čitavog društva i da traje tokom cele godine, a ne samo kad čujemo da je negde izbila epidemija“, kaže prof. dr Konstantinidis.

On smatra da treba prijaviti svakog roditelja koji ne poštuje zakon.

Sud, presuda

„Treba napisati prekršajnu prijavu, iako neki roditelji tuže posle državu, ali izgube proces, jer su prekršili zakon. Često se dešava da se procesi toliko odlažu da zastare, pa dok se borimo sa antivakserima, vraćaju nam se epidemije”, upozorava profesor Konstantinidis.

U Srbiji je 2021. godine bilo svega 74,8 odsto dece do dve godine vakcinisane MMR-om, a drugom dozom 85,8 odsto.

Foto: Shutterstock

Podsećamo da je od kraja 2017. do juna 2019. godine u Srbiji registrovano 5.798 slučajeva malih boginja i čak 15 smrtnih ishoda – od čega četvoro dece mlađe od pet godina. Od kraja 2023. do februara 2024., u Beogradu su četiri bebe preminule od velikog kašlja, dok su dva dečaka, jedan uzrasta 15 i drugi osam godina, hospitalizovani zbog malih boginja.

Inače, MMR vakcina štiti od od tri zarazne bolesti – malih boginja (morbila), zauški i rubeola. Prvu dozu MMR vakcine deca primaju sa 12 meseci, dok se druga doza prima pred polazak u školu. U januaru i februaru prošle godine u Smederevu, gde je proglašena epidemija, blo je zaraženo gotovo 20 ljudi, među kojima je bilo najviše beba, male dece, ali i trudnica.

***

BONUS VIDEO: Antivakseri ili propisi: Zašto opada broj dece vakcinisane MMR-om?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare