Foto: FoNet/MOD

Kompanija YUMCO najavila je krivičnu prijavu zbog insinuacija koje su se čule u javnosti, a prema kojima maske koje oni proizvode ne štite od virusa i nisu korisne.

YUMCO u saopštenju koje je dostavio medijima, navodi da takve ocene narušavaju ugled kompanije i podseća da su nakon proglašenja vanrednog stanja počeli proizvodnju pamučnih i vodoperivih maski za višekratnu upotrebu, za koje su korisnicima ponudili i uputstvo o upotrebi.

„Insinuacije da maske koje proizvodimo ne predstavljaju zaštitu od virusa i da nisu korisne predstavljaju ozbiljno narušavanje ugleda naše Kompanije i neopravdano dovođenje u sumnju svega što u ovoj situaciji preduzimamo kako bi pomogli našem narodu“, navodi se u kompanijskom saopštenju izdatom posle tvrdnji koje su izrečene danas o tome da njihove maske nisu adektvatna zaštita.

YUMCO je najavio i da će ispravnost svog rada dokazati na sudu i najavio je da će protiv onih koji pokušavaju da dovedu u pitanje rad te kompanije „služeći se lažima“ podneti krivične prijave.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da pamučne maske ne mogu da budu korisne u situaciji kada postoji bliski kontakt sa drugom osobom ili kada je udaljenost oko jednog metra, ali da je, ukoliko je udaljenost veća, bolje imati i takvu masku nego ništa.

„Pamučne maske u medicinskim uslovima ne mogu da budu korisne. Ima smisla da se koriste u određenim situacijama, odnosno samo tamo gde nema očekivanog kontakta, ali sigurno se neće koristiti na infektivnoj klinici ili bilo gde gde postoje zaraženi“, rekao je Kon na konferenciji u Palati Srbija nakon opaske novinara da se takve maske proizvode i dele čak i zdravstvenim ustanovama u Srbiji.