Foto: TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / ANDRIJA GAVRILOVIC

Ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu danas je u Bačkom Jarku uručeno priznanje za doprinos radu Saveza krajiških udruženja i borbi za opstanak Srba u Republici Srpskoj i regionu, a on je tom prilikom istakao da Srbija od kada je vodi predsednik Aleksandar Vučić više ne okreće glavu od Srba koji u njoj ne žive.

„Srbi voljom velikih sila, a nekada i svojim kukavičlukom – kukavičlukom prošlih generacija, ne žive u jednoj državi, ali mogu i moraju da budu jedinstven politički narod koji će najvažnije odluke o svojoj naciji i sebi donositi jedinstveno, brinući o čitavom srpskom narodu i vodeći računa da to bude u skladu sa onim što smatra i misli da treba da se uradi“, rekao je Vulin.

Kako se navodi u saopštenju, ministru je priznanje, koje je pripalo i predsedniku vojvođanske vlade Igoru Miroviću uručeno u okviru manifestacija „Krajišnici u riječi i slici“ i „Petru za Petrovdan“, održanih u Etno parku „Brvnara“ pod pokroviteljstvom Saveza krajiških udruženja – Novi Sad, Centra za očuvanje kulture i tradicije krajiških Srba i Kulturnog centra „Lukijan Mušicki“ – Temerin.

Vulin je podsetio da Srbi gde god da žive čuvaju svoju kulturu, tradiciju i dodao da naša različitost jeste naša vrlina i naša snaga.

Ministar je dodao i da Beograd i Srbija kao matica, moraju da budu ti koji će okupljati sve Srbe.

„Od kako Aleksandar Vučić vodi Srbiju, Srbija ne okreće glavu od Srba koji u njoj ne žive“, rekao je Vulin i dodao da predsednik vodi računa i o Republici Srpskoj i svim Srbima ma gde da žive.

Prema njegovim rečima, prvi put u istoriji našeg naroda donet je jedan obavezujući dokument koji je usvojila Skupština, a to je Strategija nacionalne odbrane u kojem se jasno kaže da je napad na Srbe napad na Srbiju i da je strateška orijentacija Srbije očuvanje RS.

Srbi, kako je dodao, moraju da budu jedinstveni.

„Činjenica da ne žive u istoj državi, ne sme da nas pokoleba. Mi smo jedan narod, moramo da budemo jedinstven politički narod, a sve ostalo će doći samo po sebi“, poručio ministar Vulin.

Manifestacija „Petru za Petrovdan“, kojom se čuva sećanje na lik i delo velikog srpskog pisca Petra Kočića, održava se više od dve decenije uoči Petrovdana, ali je zbog epidemiološke situacije usled pandemije koronavirusa pomerena i realizovana zajedno sa skupom „Krajišnici u riječi i slici“.

Cilj obe manifestacije je, kako navode organizatori čuvanje etno nasleđa Srba Krajišnika i začetak projekta obeležavanja 75. godišnjice kolonizacije Krajišnika u panonskom pravcu, kao i projekta proširenja Etno parka „Brvnara“ i formiranja Krajiškog kulturnog centra sa ove strane Drine.

Plaketa za izuzetan doprinos radu Saveza krajiških udruženja i za doslednu borbu za opstanak Srba u Republici Srpskoj i zemljama regiona, koju su dobili Vulin i Mirović, pripala je i šefu Predstavništva RS u Srbiji Mlađenu Cicoviću.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram