plate standard
Foto: Medija centar Beograd / Duško Vuković

Gubitak posla i smanjenje zarade, to su strahovi uz koje zaposleni u Srbiji ove godine obeležavaju 1. maj, upozorava u izjavi za Nova.rs predstavnik Saveza samostalnih sindika Duško Vuković.

Naš sagovornik podseća da ove godine nema tradicionalnih šetnji i prvomajskih protesta, ali poručuje: Danas ostanite kod kuće, ali vidimo se sledeće godine na protestima u Beogradu i širom Srbije.

Vuković primećuje da predstavnici izvršne vlasti prave predstavu od mera i sredstava koja će biti izdvojena za pomoć privredi i zaposlenima.

„Ne vraćaju izvršne vlasti ovog trenutka radnicima i privredi nešto što oni imaju u svojim džepovima. To smo mi godinama i decenijama izdvajali kroz poreze na zarade i doprinse. Neko ko distribuira naš novac u obavezi je da u ovim kriznim trenucima to i vrati onima koji su punili budžet“, poručuje Vuković.

Pribojava se i dalekosežnih posledica po ekonomiju, kao i toga da tek nakon nekoliko meseci, kada se bude video pravi obim krize, poslodavci posegnu za otkazima ili smanjenjem plata.

Još uvek ne postoje precizni podaci o tome koliko je zaposlenih dobilo otkaze ili je poslato na prinudne odmore od početka vanrednog stanja.

„Ono gde mi imamo sindikalnu organizovanost, to se možda kreće na nekoliko hiljada. Nažalost, smatram da će na desetine hiljada ostati bez posla. Čak i ova odredba vlade da se daju subvencije malim, mikro i srednjim preduzećima koja otpuste do 10 odsto zaposlenih, to je možda nešto što se predviđa“, navodi Vuković koji je i član vladinog Socijalno-ekonomskog saveta.

On primećuje i razliku u ponašanju poslodavaca tokom vanrednog stanja, bilo je i onih odgovornih.

„Neki poslodavci su se ponašali odgovorno i isplaćivali zarade, ali imamo i nagoveštaje da će neka preduzeća poslati zaposlene na plaćeno odsustvo, što automatski pretpostavlja nižu zaradu“, navodi Vuković.

Radnicima poručuje da ne dozvole da ih politika i svet kapitala međusobno zavade. Ima i jasnu poruku za predstavnike države.

„Razlika u zaradi od nekoliko hiljada ne treba da bude razlog da se radnici dele, a to kao da je cilj politike i kapitala. Državi, izvršnoj vlasti poručujem da živimo u 21. a ne u 19. veku, da smo civilizacijske vrednosti uspostavili i da neke politike, pre svega socijalne i ekonomske, treba da se donose uz saglasnost predstavnika radnika i sindikata. Ne treba da bude isključivi eksluzivitet da donosite neke mere kao predstavnici stranke, izvršne vlsti, ministarstva“, ukazuje naš sagovornik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar