Foto: Medija centar Beograd

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Srbije Irena Vujović izjavila je da je, posle jučerašnjeg rasplamsavanja požara na deponiji Duboko kod Užica, situacija danas znatno bolja i da je sada prioritet da se požar lokalizuje i ugasi.

Istakla je da se prate svi parametri vezani za zdravlje na koje bi mogao da utiče požar i da građani nemaju razloga za strah, jer nema prekoračenja zagađenja.

„Imamo sedam mernih mesta u Užicu, kako u centru grada, tako i u selima koja su blizu lokacije Duboko. Merenja se obavljaju iz sata u sat i javnost se obaveštava o rezultatima“, rekla je ona za TV Prva.

Ministarka je navela da je danas objavljen međunarodni tender za izvođača koji bi trebalo da sanira ovu deponiju, izgradi njeno telo, biogasno postrojenje i da izvrši stabilizaciju terena na kom se deponija nalazi.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Prema njenim rečima, kod ove deponije je najveći problem lokacija na kojoj se nalazi, zbog čega je neophodno da se teren stabilizuje i da se otpad odlaže sanitarno.

„Kada se postigne sanitarno odlaganje požara, onda više nema mogućnosti za paljenje i požare, jer su gasovi koji izazivaju požare svedeni na minimum“, istakla je Vujović.

BONUS VIDEO: Kako dišu Užičani?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare