Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u više opština i gradova u Srbiji biti dodeljeno više od 20 mamografa i više od 15 najnovijih magnetnih rezonanci.

„Poslednji put kada sam bio u Leskovcu, nekoliko žena mi je prišlo i reklo – “Pa mi nemamo mamograf. Zašto moramo da idemo u Niš da čekamo, u druge gradove, da dobijemo ono što nam pripada?’ Hoću da obavestim građane Srbije da ćemo dodeliti više od 20 mamografa svim važnim sredinama, gradovima i opštinama po našoj Srbiji, počev od Leskovca, Vlasotinca i Majdanpeka, sve do Sombora i Vršca“, rekao je Vučić u video-snimku koji je objavio na svom nalogu na Instagramu.

“Istovremeno, biće više od 15 najnovijih magnetnih rezonanci dodeljeno u našim gradovima, od Valjeva, Čačka, Kragujevca, i Užica, i to je nešto što pokazuje šta možemo kada hoćemo da pokažemo brigu prema ljudima, i da nam je stalo do života naših najstarijih, ali i naših mališana“, dodao je još Vučić u svom obraćanju.

Inače, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio u avgustu u poseti Leskovcu kako bi obišao novoizgrađeni stadion „Dubočica“, tada su se prededniku pojedini ljudi iz lokalne opozicije obratili otvorenim pismom kritikujući to što leskovačka bolnica nema mamograf,a  gradi se stadion.

Vučić je prilikom obilaska novoizgrađenog stadiona obećao da će „lično da donese mamograf„.

„Rekao sam im za mamograf, lično ću da ga donesem u Leskovac“, rekao je predsednik 24. avgusta.

Podsetimo, portal Nova.rs ranije je pisao o slučaju mobilnog mamografa ispred zgrade Radio-televizije Srbije, a gde desetine žena, spremnih i voljnih da urade preventivni pregled grudi, odlaze pognute glave nakon što čuju reči medicinskog osoblja: „Nemate zakazano“ ili „Imate više od 69 godina“.

Foto:Nova.rs

Bezuspešno, od 3. oktobra, od kada traju ova snimanja, žene u Beogradu i okolini, pokušavaju da dobiju jedan od dva broja kol centra i zakažu snimanje, a dolazak pred mobilni mamograf pomaže samo ukoliko neka od pacijentkinja, koje su samo prvog dana uspele da zakažu, propusti termin.

U mobilnom mamografu Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, ispred RTS-a, u periodu od nedelju dana pregledano je čak 300 žena, a još troduplo toliko je na čekanju.

Interesovanje za preventivne preglede nadmašilo je sva očekivanja, a najbolji je pokazatelj da je Srbiji potrebno još mamografskih aparata, kao i radiologa koji su obučeni da na njemu rade.

Mamograf će do kraja oktobra, meseca u kojem se obeležava borba protiv raka dojke, stajati ispred zgrade RTS-a, „a možda i duže“, ali je termine nemoguće zakazati telefonom, pa čak ni lično dolaskom pred kamion.

Mamograf koji je trenutno aktivan u Beogradu, jedan je od samo dva funkcionalna mobilna mamografa u celoj Srbiji. Jedan koriste žene u Vojvodini, a drugi, koji bi trebalo da obezbedi snimanja za Južnu Srbiju, već mesecima je u kvaru, pa ovaj „beogradski“ pokriva pacijentkine gotovo cele zemlje.

BONUS VIDEO – Zašto je mamograf postao problem?