Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da građani Srbije ne moraju brinuti o osnovnim životnim namirnicama, navodeći da rezervi ima dovoljno za godinu dana. Poručuje i da ima dovoljno novca i najavio subvencije za privrednike koji koji budu prrtrpeli štetu zbog koronavirusa.

„Odlukom Vlade Srbije, svi koji proizvode dezinfekciona sredstva i toaletni papir od danas neće moći da izvoze te proizvode. Pogledajte prodavnice u Njujorku, u Luksemburgu, nema ništa u njima a kod nas će da bude. Situacija kod nas je neuporedivo bolja jer ljude ne lažemo“, kazao je Vučić.

Potvrdio je da je u Srbiji koronavirus potvrđen kod 41 osobe i ocenio da je dobro da se trenutno 21 zaražena osoba nalazi na bolničkom lečenju a samo jedna na respiratoru.

„U narednom periodu očekuje nas mnogo teže vreme nego danas, to govorim na osnovu iskustava svih zemalja pogođenih epidemijom, jer eksponencijalni rast kreće posle 10 do 12 dana a mi smo sada deveti dan. Očekujemo veliki rast broja zaraženih u danima pred nama, neki će ostati bez svojih voljenih, a naš je cilj da to smanjimo koliko god možemo“, kazao je Vučić.

Srbija ima dovoljno novca, subvencionisaćemo privrednike, stariji da ne izlaze na ulice

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će država u slučaju da u trenutnoj zdravstvenoj krizi ostane bez likvidnih sredstava posegnuti za novcem iz Fonda za razvoj, ali da Srbija ima dovoljno deviznih rezervi za trenutne potrebe.

Govoreći nakon sastanka takozvanog ekonomskog kriznog štaba povodom širenja COVID-19 naveo da Srbija ima 13,6 milijardi evra deviznih rezervi i 13,5 tona zlata, a da se veća količina tog plemenitog metala može naplatiti u kratkom roku.

„Nemamo problema sa parama… Ako sam zbog nečega ponosan, ponosan sam zbog toga što je (finansijski) sistem desetostruko jači i bolji nego što je nekad bio… Narodna banka Srbije neće (morati) da štampa ni dinara“, rekao je Vučić.

Naveo je i da će Srbija od komercijalnih banaka koje posluju na domaćem tržištu tražiti moratorijum na otplatu kredita u roku od 90 dana.

Vučić je najavio posebne razgovore sa Udruženjem hotelijera i restoratera Srbije (HORES) i ostalim organizacijama koje osećaju direktne ekonomske posledice koronavirusa i dodao da će država pomagati u isplati dela plata zaposlenih u takvim firmama.

Kazao da će najteže odluke donositi „kao i do sada, sam“, odnosno i u situacijama kada je „(Srbiji) najteže“.

„Nabavio sam respiratore“

Vučić je naveo da je broj respiratora od danas državna tajna, da je od jutros nabavio 50 respiratora, kao i da ne želi da pojasni kako i od koga.

Predsednik je takodje apelovao na starije građane da ne izlaze na ulice i da će državne institucije naći način kako da im dostave namirnice.

Razgovori sa Merkel biće o koronavirusu, sa opozicijom o izborima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će na predstojećem sastanku sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel razgovarati o Kosovu, ali da to neće biti prioritet zbog koronavirusa.

Govoreći na današnjoj konferenciji za novinare nakon sastanka ekonomskog kriznog štaba povodom širenja COVID19, Vučić je ocenio da će veći deo sastanka biti posvećen koronavirusu, a ne dnevnopolitičkim temama.

„Ne znam da li ćemo zatvoriti škole“

Predsednik Srbije rekao je da ne zna da li će odluka o zatvaranju škola ili uvođenju vanrednog stanja biti doneta.

Vučić je na konferenciji za novinare naveo i da će biti kažnjene sve škole koje su mimo odluke Ministarstva prosvete obustavile nastavu, kao i ljudi koji šire lažne vesti o posledicama COVID19.

„Ja strah razumem, ali ćemo poštovati struku… (Zatvaranje škola) nije pitanje bezbednosti dece nego starih, koji su najugroženiji“, rekao je Vučić.