Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će danas u Srbiji verovatno biti više od 3.000 obolelih i da će to biti najgori dan do sada po broju obolelih od koronavirusa.

„Do 22 sata imamo 1.500 ljudi koji su zaraženi koronom, a sutra će ih biti 3.000 i preko toga“, rekao je Vučić koji je obišao radnike u trećoj smeni i radove na izgradnji nove kovid bolnice u Vojnom kompleksu „Zemun ekonomija“ u Batajnici.

„Sutra će nam biti najteži dan, ali gradimo nove bolnice. Za 24 dana treba da završimo sve kako bi za 25 dana primili prve pacijente“,  rekao je sinoć predsednik Srbije.

Predsednik je dodao da u narednoj nedelji očekuje porast obolelih, sem u ponedeljak, jer je tada manji broj urađenih testova.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Moramo brzo da radimo da bi smestili sve ljude, rekao je Vučić, napominjujući da bi sve trebalo da bude završeno do 2. decembra kako bi primili prve pacijente.

Kazao je i da će u bolnici biti najbolja oprema koja postoji – od respiratora, boca sa kiseonikom…

„Biće nam sve teža situacija, bolnice su sve punije“, rekao je on, ukazujući da ako se ovako nastavi za pet dana ćemo imati popunjene bolničke kapacitete.

Pored kovid bolnice u Batajnici,  po istom modelu gradi se i kovid bolnica u Kruševcu koja će biti otvorena pred Svetog Nikolu.

„Tu ćemo napraviti nešto manju bolnicu, ali će i tu biti 150 mesta na intenzivnoj nezi“, rekao je on.

Vučić je istakao da će ove dve kovod bolnice koštati oko 80 miliona evra.

„60 odsto zaraženih iz Beograda“ 

Vučić je rekao da Beograd večeras ima 60 odsto od ukupnog broja zaraženih.

„Devetsto je u Beogradu večeras. Kragujevac – katastrofa. Novi Sad loše. Lošiji je i procenat, i više je ljudi. Danas je gore nego juče, večeras je gore nego sinoć“, rekao je predsednik Srbije.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On je apelovao na građane da poštuju epidemiološke mere, pre svega nošenje maski i da se čuvaju.

Molili smo Krizni štab da se ne pooštravaju mere

Vučić je naglasio da su on i premijerka Ana Brnabić molili Krizni štab da se ne pooštravaju mere.

„Borili smo se da ubedimo ljude iz Kriznog štaba da ne uvodimo nove mere, jer moramo da čuvamo ekonomiju“, istakao je predsednik Srbije.

On je podvukao da ga nije briga šta će ko da misli o uvođenju novih mera, ali da mora da se obezbedni novac za plate i penzije.

„Baš me briga hoćete li da protestujete ili nećete, mene interesuju životi ljudi. Mene brine ekonomija“, poručio je Vučić.

Dodao je da će se sa eventualnom odlukom o skraćenju njihovog radnog vremena ili zatvaranju sačekati još dva ili tri dana i da će to zavisiti od broja novozaraženih na dnevnom nivou.

Obična maska me zaštitila

Predsednik Srbije apelovao je na građane da poštuju mere i ukazao da je njega u Crnoj Gori „spasila“ obična maska.

On je rekao da se nije zarazio u Crnoj Gori samo zato što nije skidao masku.

„Radilo se o običnoj maski koju svi oko mene nose“, rekao je Vučić, dodajući da su se u Crnoj Gori mnogi inficirali.

On je rekao i da se do sada testirao 34 puta.

„Sinoć je bio poslednji put, i test je bio negativan“, rekao je Vučić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Inače, kovid bolnica u Batajnici prostiraće se na više od 18.000 kvadratnih metara prostora i imaće 1.000 bolničkih kreveta, od čega 250 u intenzivnoj nezi.

Objekat će biti multifunkcionalan, pa će nakon završetka epidemije koronavirusa, moći da se koristi i za druge namene.

Sa predsednikom u obilasku radova su bili i ministar odbrane Nebojša Stefanović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrik, v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare