Foto: Shutterstock

Šefica odseka za hidrološke prognoze u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije Jelena Jeremić izjavila je da su vodostaji Dunava, Save i Tisa u umerenom porastu, ali da ništa nije alarmantno.

Ona je u razgovoru za Radio-televiziju Srbije istakla da se „vrh vodenog talasa“ Dunava i Save očekuje tokom vikenda.

„Ukupan porast na Dunavu će biti tri metra, na Savi kod Sremske Mitrovice oko 2,6 metra, a kod Beograda i Zemuna 1,2 metra“, objasnila je Jeremić i dodala da nema kritičnih mesta, javlja RTS.

Klimatolog Vladimir Đurđević rekao je nedavno da danas svedočimo ekstremnim događajima koji su za prošlost bili nezamislivi.

„Ako ste pre 50 godina imali kuću koja se nalazila van plavne zone, ona se više danas ne nalazi van plavne zone. Zato što danas kiše mogu da budu jače i plavna zona može da bude veća. Tako da bujična poplava može da odnese kuće i objekte sa veće površine nego što je to pre bilo. Tako da je jednostavno promena klimatskih uslova dovela do toga da je veća površina oko reke danas u riziku od poplava nego što je bila u prošlosti“, objasnio je.

PROČITAJTE JOŠ

Đurđević smatra da moramo da menjamo našu infrastrukturu i način odbrane od poplava da se ovakve stvari ne bi dešavale, što nije lak zadatak.

U narednih 30 godina videćemo dodatne klimatske promene. Tako da neće samo prvi red kuća da bude ugrožen nego će biti ugrožen i drugi red, rekao je Đurđević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar