Lejletul-kadr, noć Ramazan
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Večeras nastupa "noć vrednija od 1.000 meseci". Po verovanju pripadnika islamske veroispovesti, ona dolazi u noći između 26. i 27. dana svetog meseca Ramazana.

Značaj noći Lejletul – kadr je višestruk, ali najistaknutiji je taj da je upravo u ovoj noći počela objava Kurana. Ovo je noć posebnog ibadeta (pohvale i veličanja Alaha), a kolika je njena stvarna vrednost dokazuje i sam Kuran, koji u čitavoj suri, Suri El- Kadr, posvećenoj upravo ovoj noći, Lejletur – kadr opisuje kao „noć vredniju od 1.000 meseci“.

Željni postizanja vrednosti ove noći, muslimani poslednjih deset dana meseca Ramazana provode u posebnoj molitvi i obeležavaju je učenjem Kurana, pomaganjem, razmišljanjem, molitvom i drugim korisnim poslovima. Lejletul – kadr je noć smirenosti celog ljudskog bića.

 Lejletul-kadr, noć Ramazan
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Muslimani veruju da je najbolje pripremati se danju, a zatim celu noć provesti u molitvi jer je celokupna noć, od akšama (sumraka) pa sve do svitanja, blagoslovena. Veruje se da su dove koje se upućuju u ovoj noći primljene kod Alaha i da je bolje da se molitva obavlja u što većem džematu (grupi).

 Lejletul-kadr, noć Ramazan
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Poslednjih 10 godina na gradskom trgu u Novom Pazaru tradicionalno se obavlja molitva kojoj prisustvuje više hilljada vernika. Centralne gradske ulice su blokirane, na gradskom trgu i ulici pored nje, prostiru se tepisi kako bi tlo na kojem se molitva obavlja bilo čisto. Muškarci i žene su podeljeni platnom, a namaz ( molitvu ) uglavnom predvodi neko iz Islamske zajednice Sandžaka.

 Lejletul-kadr, noć Ramazan
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Ove godine zbog koronavirusa neće biti organizovane molitve na trgu u Novom Pazaru, ali je neće biti ni u novopazarskim džamijama. Odlukom Mešihata Islamske Zajednice u Srbiji savetuje se imamima džamija da ne organizuju obavljanje ove molitve, kako bi sprečili širenje zaraze koronavirusa.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (4)