Dušan Stojanović Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Volonteri Zoo planeta uvek su tu kada je Nišlijama potrebna pomoć - kada im zmija dopuza do dvorišta, kuće ili parkinga, ili kao nedavno, kada ne znaju kako da pomognu konju koji je upao u otvoreni šaht. Članovi i volonteri Zoo planeta spasili su sigurne smrti magarca Marka, ovčicu Bobicu, srndaća Rajka...Međutim, sada je njima potrebna pomoć jer životinje koje zbrinjavaju u svom Zoo kutku u Kamenici moraju da imaju hranu tokom čitave godine.

Sezona je pripreme sena i Dušan Stojanović iz Zoo planeta poziva sve ljude dobre volje da im pomognu da nabave 10.000 bala sena, odnosno da pomognu u prikupljanju 10.000 evra, neophodnih za kupovinu tog sena.

„Ljudi dobre volje, društveno odgovorna preduzeća i pojedinci mogu da nam pomognu tako što će uplatiti pomoć na žiro račun udruženja. Pokrenuli smo akciju za prikupljanje sredstava za nabavku sena, kako bi životinje bile srećne i zadovoljne tokom čitave godine“, izjavio je Stojanović.

Prema njegovim rečima, Zoo planet trenutno brine o 200 životinja – konja, magaraca, afričkih patuljastih koza, ponija, koza, srndaća, zečeva, domaćih svinja. Volonteri brinu i o brojnoj živini i egzotičnim kućnim ljubimcima poput afričkih tvorova, činčila, hrčkova, čileanskih veverica…

„Održavanje životinja je veoma skupo, nama su mesečni troškovi oko 600.000 dinara. Tu su troškovi za hranu, preventivnu zaštitu, veliki su i režijski troškovi“, naveo je Stojanović.

On je podsetio da je Zoo planet minule nedelje proslavio 13 godina postojanja, a za to vreme je kroz Zoo kutak prošlo više od 6.000 životinja.

„Prvobitna ideja je bila da formiram udruženje koje će pomagati divljim i egzotičnim životinjama, a u kojem će biti prostora i za konje, jer zauzimaju posebno mesto u mom srcu. Formirali smo jedan prostor koji, sa jedne strane, ima za cilj edukaciju, a sa druge strane ima za cilj spašavanje i zbrinjavanje životinja, lečenje do oporavka i nakon oporavka vraćanje u prirodu“, rekao je Stojanović.

PROČITAJTE JOŠ

Prema njegovim rečima, tokom proteklih 13 godina puno toga se događalo u Zoo kutku, bilo je teških trenutaka u spašavanju životinja, ali i oko obezbeđivanja prostora koji je sada iz godine u godinu sve veći.

„Mnoge životinje smo do sada udomili, mnoge su otišle u prirodno stanište, mnoge su otišle u druge prihvatne centre, a neke od njih žive i dalje u Zoo kutku, sa njima se družimo i mi i posetioci. Svaka poseta Zoo kutku je prilika da se nešto nauči o životinjama“, rekao je Stojanović.

Zoo planet od samog osnivanja okuplja veliki broj volontera, bez čije pomoći ne bi mogao ni da postoji Zoo kutak. Oni su ti koji zbrinjavanju i hrane životinje, brinu o njima.

Jana Nikolić, jedna od volonterki, kazala je da svaki slobodan trenutak nastoji da provede u Zoo kutku, u kojem se nalaze i njena dva konja.

„Studiram veterinu u Budimpešti, ali kad god dođem u Niš, odmah nakon što se raspakujem dođem u Zoo kutak da obiđem svoje konje, ali i druge životinje. Konji su moja najveća ljubav, to je i razlog što studiram veterinu. Nekada je rad sa njima izazovan, ali je uvek zanimljiv, nikada dosadan“, rekla je Nikolić.

Zoo kutak otvoren je za posetioce vikendom od 11 do 19 časova tokom leta i od 11 do 17 časova tokom zimskih meseci.

Donacije za nabavku sena mogu se uplatiti na račun 105–22423–78 AIK Banka ili 250-3010000115060-31 Euro banka. Adresa Udruženja ZOO planet je 18103 Niš, Gutenbergova 4a.

BONUS VIDEO: Naš odnos prema životinjama govori kakvi smo prema ljudima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar