Foto: Shutterstock

Poverenici Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) u deset opština i gradova, od 1. avgusta počinju sa beleženjem slučajeva napada na novinare u lokalnim sredinama, kao i slučajeva diskriminacije novinara, saopštili su danas.

Poverenici NDNV-a će biti ujedno i kontakt tačke kojima će novinari moći prijaviti napade, navodi se u saopštenju.

NDNV je odabrao poverenike u Subotici, Pančevu, Somboru, Senti, Inđiji, Bačkom Petrovcu, Bačkoj Topoli, Kragujevcu, Novom Pazaru i Dimitrovgradu, a medijski i pravni eksperti tog novinarskog udruženja su od marta do juna održali deset radionica u tim gradovima i opštinama.

Tim radionicama su prisustvovali novinari i medijski radnici, predstavnici policije, tužilaštva i sudova, kao i lokalnih samouprava.

„Novinari i medijski radnici na lokalu ugroženiji su nego oni u većim gradovima, poput Beograda i Novog Sada, a novinari često ne žele da prijavljuju pretnje jer nemaju poverenja u institucije“, naveli su oni.

Dodali su i da su održane radionice pokazale da je čest slučaj da novinari i predstavnici institucija zapravo retko imaju priliku da budu u živom kontaktu.

PROČITAJTE JOŠ

Pojedini poverenici su kazali da je u njihovim opštinama i gradovima „suspendovana javnost“ iz rada lokalnih vlasti, a predstavnici NDNV-a su naveli da je zabrinjavajući podatak da su se radionicama u deset opština i gradova najmanje odazivali predstavnici lokalnih administracija.

Radionice su deo projekta „Mreža otpornosti za zaštitu novinara od diskriminacije i unapređenje međusektorskog poverenja u multietničkim zajednicama u Srbiji“, koji realizuje NDNV uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji, kroz program Matra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar