Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Epidemiološka situacija u Vojvodini ocenjuje se kao vanredna, sa stabilizacijom trenda obolevanja na visokim nivoima, saopštio je Institut za javno zdravlje. I u poslednja 24 sata u Vojvodini je zabeležen blagi porast novoobolelih - 1.308, od toga - 300 u Novom Sadu. Među zaraženima je i sve više tinejdžera.

U ukupnom broju od 20.000 aktivnih slučajeva koronavirusa u Vojvodini, dominantno je radno aktivno stanovništvo, oni između 30 i 50 godina, međutim, poslednjih nedelja virus se sve brže širi i među tinejdžerima. U Novom Sadu se na dnevnom nivou registruje između 15 i 30 mlađih od 18 pozitivnih na kovid-19.

Direktor DZ Veselin Bojat rekao je za N1 da su to uglavnom deca između 15 i 17 godina i da su to podaci koji zabrinjavaju, jer tokom cele prethodne godine po nekoliko nedelja uopšte nije bilo novih pacijenata tog uzrasta.

„Koji je tačan uzrok što se širi među njima, to mi ne znamo, možemo da pretpostavljamo, da li su to neka njihova okupljanja, da li nepridržavanje svih epidemioloških mera… Ono što mi želimo sada da i preko vas kao značajnog medija utičemo na roditelje da povedu računa o tom epidemiološkom problemu koji se javlja među njihovom decom i da ih opominju da nose maske, da se ne okupljaju u većim grupama, da ne prave žurke, ili neka druženja… Ovo je svakako parametar koji značajno odskače od celog prošlogodišnjeg proseka“, rekao je Bojat.

Bojat nam je rekao i da tinejdžeri nemaju tako tešku kliničku sliku kao odrasli, da bolje podnose virus, ali da imaju izražene sve simptome – temperatutu, glavoibolju, mučninu… Za sada ih je vrlo malo sa upalom pluća, ali većina zahteva antibiotsku terapiju.

Inače, već desetak dana pokušavamo da dobijemo informaciju o broju vakcinisanih studenata u Novom Sadu, naime vakcinaciju studenata ne organizuje Dom zdravlja, nego Studentska poliklinika, koja nema osobu zaduženu za komunikaciju s medijima i kako nam je u telefonskom razgovoru objašnjeno, jedina koja može da nam da tu informaciju je direktorka Studentske poliklinike. Međutim, svaki put kada smo zvali, ona nije bila tamo.

Danas smo nezvanično dobili informaciju da je vakcinisano svega nekoliko stotina, dakle manje od 500 studenata, što je zanemarljiv procenat kada se uzme u obzir da Novosadski univerzitet ima 50.000 studenata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar