Potrošači u Vojvodini nedavno su uz rešenja na ime nakande za odvodnjavanje dobili da plate i kamate na neizmerene rate ove obaveze. Pooštravanje naplate kamata počelo je nakon što je državni revizor utvrdio da "Vode Vojvodine" nisu efikasno naplaćivale ovu naknadu.

Dug se mora platiti, državni budžet se mora puniti! A gde je dug tu je i kamata! A gde je atmosferska kanalizacija tu ne bi trebalo da bude ni naknade ni duga ni kamate“ Ipak, primer porodice Dragić iz Crvenke to pravilo pobija.

– Šta je definisano tom uslugom koju su oni meni pružili, kada apsolutno u ni jednom trenutku nemam mogućnosti za korišćenje te njihove usluge odvodnjavanja. Da li su njihovi radnici izašli na teren, da li je inspekcija izašla na teren da utvrdi da li postoji mogućnost pružanja te usluge a svakako da ne postoji – rekao je Marko Dragić iz Crvenke za jutarnji program „Probudi se“.

Odgovori na ova pitanja od „Voda Vojvodine“ nisu stigla ni na adresu naše redakcije. Odgovore i objašnjenja očekuje i stotine drugih potrošača poput porodice Marka Dragića koji plaćaju odvodnjavanje iako žive u kući u ulici gde postoji sistem atmosferske kanalizacije.

Ovu naknadu je nekada naplaćivala poreska uprava a od pre pet godina to rade „Vode Srbije“ i „Vode Vojvodine“. Među milion obveznika oko 70 odsto je u Vojvodini i nekada su tu naknadu uglavnom plaćali vlasnici njiva a onda se došlo do vlasnika vikendica, kuća i dvorišta a sada se stiglo i do naplate kamate.

– Poreska upravo i preduzeće „Vode Vojvodine“ nije bilo u potpunosti ažurno u smislu da je redovno slalo opomene za plaćanje duga pa sad imamo i to da neki građani moraju da plaćaju izuzetno visoke iznose kamate za neki dug za koji nisu znali ni da postoji, jer nisu stizale uredno opomene – rekao je za „Probudi se“ Mladem Alfirović iz „Nacionalne organizacije potrošača Srbije“.

Tu neažurnost ustanovio je državni revizor tokom kontrole poslovanja „Voda Vojvodine“, utvrdio je da od obveznika nije naplaćeno ukupno nekoliko milijardi dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare