Foto: Privatna arhiva

Srušena je zgrada u kojoj je 40 godina radila Dnevna bolnica "Prim. dr Branko Gačić" u Paunovoj ulici. Od avgusta ove godine, kada je objekat zatvoren, nakon što je građevinska inspekcija utvrdila da nema više uslova za rad, protesti pacijenata nisu prestajali, a nada da će ipak biti vraćeni u ovu zgradu, danas je ugašena.

Podsetimo, najosetljiviji pacijenti u Srbiji, koji se u okviru porodične terapije leče od alkoholizma, kockanja, psihoaktivnih supstanci, sedativa, ostali su bez svoje bolnice, jer Grad Beograd nije odobrio rekonsturkciju zgrade u Paunovoj ulici broj 2.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

U ovoj bolnici lekari su jedinstvenim terapijskim metodama uspešno spašavali živote tokom četiri decenije.

“U velikom smo problemu. Zabranjeno nam je da uđemo u zgradu”, rekao nam je još u avgustu psihijatar prim. dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti pri Institutu za mentalno zdravlje.

Protest u dvorištu Dnevne bolesti zavisnosti u Ulici Paunova Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Međutim, i on je bio jedan od onih koji su pristali na preseljenje u Zdravstveni centar Doma zdravlja Vračar u Kneginje Zorke, gde se sada nalaze prostorjie ove bolnice.

Pročitajte još:

Pacijenti, naviknuti na ambijent u Paunovoj, u kojoj se nalazilo i prostrano dvorište i mnoštvo mogućnosti za različite terapeutske aktivnosti, prinudno su pristali na rešenje koje je ponudio Grad Beograd i Ministarstvo zdravlja.

Ipak, do danas su živeli u nadi da će se jednog dana vratiti u Paunovu.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Dok Srbija vri zbog krađe izbora, vlast i dalje ruši kako im se prohte. Ovoga su se pacijenti najviše plašili. U novim prostorijama u DZ Vračar, ima mnogo neuređenih detalja, a obećano nam je da će sve biti rešeno, nakon što su nas izbacili iz Paunove. To nažalost nije više naša tema. Na preseljenje su pristali terapeuti, na kraju i pacijenti, jer je Institut dao saglasnost na nastavak rada u stanju u kakvom smo sad, pa će se ‘u hodu’ nekada uraditi stolarija, srušiti neki pregradni zidovi, ugraditi bezbedno prozori i slično. Sve u svemu, ako su Paunovu srušili nezakonito, moraće da odgovaraju. Ako su je srušili da bi gradili bolnicu, u redu, ali ako je nešto drugo u pitanju, onda moramo saznati kako je do toga došlo, na čiji zahtev i po čijem odobrenju i zašto, a sve to u ovoj postizbornoj magli”, kaže Snežana Timotijević, nekadašnja predstavnica Inicijative pacijenata Paunove do preseljenja na Vračar.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, bolnicu u Paunovoj je neposredno pred iseljenje posetio gradski menadžer Miroslav Čučković.

“On je obilazio zgradu, posmatrao je sa svih strana i u jednom trenutku izjavio da ‘Grad ima druge ideje sa tom lokacijom’. Ne znam o kakvim se to ‘idejama’ radi, ali poražavajuće je da se ovakva bolnica iseljava!”, rekli su nam još u avgustu ove godine zaposleni u ovoj ustanovi.

***

BONUS VIDEO: Podcast Život na srpskom – gošća Mirjana Martić Pantić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare