Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Vlasnici kompanije Galens uputili su niz tužbi protiv ekoloških aktivista koji godinama ukazuju na neregularnosti kojima ova kompanija praktično privatizuje Nacionalni park Fruška gora. U brojnim tužbama omiljeni investitor lokalne vlasti od ekologa traže milionsku odštetu, ali i zatvorsku kaznu za Draganu Arsić iz Pokret Odbranimo šume Fruške gore.

“Vlasnici kompanije Galens Sanja i Nebojša Petrić prethodnih nedelja uputili su niz sudskih tužbi (SLAPP – Strateške tužbe protiv javnog delovanja) protiv članova Pokreta Odbranimo šume Fruške gore i Udruženja Fruškać, pokušavajući da na taj način izvrše pritisak i zastraše ove organizacije, ali i obeshrabre ostale građane i udruženja i zataškaju neregularnosti na teritoriji zaštićenog područja NP Fruška gora – potes Kesten, gde je porodica Petrić u više navrata prekršila zakon”, navodi se u saopštenju ovih udruženja.

Ukupna vrednost tužbenih zahteva je oko 2.000.000 dinara, a Petrići traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz Pokreta OŠFG. U dve od ukupno pet tužbi, bračni par Petrić ponaosob za pretrpljenu duševnu bol zatražio po 800.000 dinara, dok se u tužbi “za narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti Nebojše i Sanje Petrić”, traži godinu dana zatvora. Zbog presecanja ograde i katanca na kapiji, Petrići od aktivista traže još 200.000 dinara. Nikola Arežina, član Udruženja Fruškać, koji je dobio dve tužbe, kaže da su tužbe “još jedan u nizu pogrešnih poteza”:

“Ovo je sve i počelo sa Petrićima, da oni nisu sekli, betonirali i ograđivali javne puteve i područje Nacionalnog parka na koji svi građani imaju pravo, mi nikad ne bismo protestovali. Oni su uzrok, mi smo posledica. Oni prave problem svima – od Opštine, Pokrajine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Nacionalnog parka, Crkve… – a nas tuže. To je još jedan u nizu pogrešnih poteza Petrića”, kaže Arežina, napominjući da je “sve više ljudi zainteresovano za ovaj problem, i da su aktivisti “više nego ikad rešeni da pobede u ovoj borbi.” Dragana Arsić iz Pokreta OŠFG, koja je dobila 5 tužbi i za koju Petrići traže zatvorsku kaznu, kaže da su ih Galensove tužbe dodatno osnažile.

„Mi članovi Pokreta Odbranimo šume Fruške gore podneli smo brojne prijave i pokrenuli niz postupaka kako bismo sprečili dalje uništavanje NPFG i zaštitili javni interes, koji je očigledno ugrožen delovanjem supružnika Petrić koji ostvaruju svoje privatne interese na štetu javnog interesa. Protiv njih se vodi nekoliko prekršajnih postupaka u Osnovnom sudu u Novom Sadu. Treba da im bude jasno da mi nećemo odustati od borbe za Frušku goru bez obzira na to koja privatna lica ili firme ugrožavaju ovo prirodno dobro i javni interes i da su nas ovi pritisci tužbama samo osnažili u borbi za pravdu i istinu.”, kaže Arsićeva.

Pokret Odbranimo šume Fruške gore u svom saopštenju podseća da su Petrići, nakon što su kupili desetine hektara zemlje na potesu Kesten i od Eparhije bačke dobili na korišćenje šumu, koja se nalazi u granicama Nacionalnog parka, protivzakonito ogradili to područje i tako blokirali tri javna (atarska) puta na Fruškoj gori koja su oduvek bila na raspolaganju lokalnom stanovništvu i posetiocima Nacionalnog parka. Pored toga, navode aktivisti, Petrići su iskrčili deo šume u granicama Nacionalnog parka da bi napravili betonski put, za koji je građevinska inspekcija utvrdila da je nezakonito urađen, a inspekcija za životnu sredinu ocenila da ima negativan uticaj na životnu sredinu. Petrići su prošle godine izjavili i da će planinari i ljubitelji prirode biti dobrodošli na brdo Kesten i da će ono ostati otvoreno za posetioce.

“Međutim, nedugo zatim, od poljoprivrednog gazdinstva od oko 800 m2 danas smo došli do toga da se na brdu Kesten priprema turističko-ugostiteljski objekat od oko 7.000 m2. Za gradnju su ekspresno dobijene skoro sve dozvole iako se radi o poljoprivrednom zemljištu, odnosno pašnjacima van građevinske zone, gde su i zvanično registrovana staništa zaštićenih vrsta”, podsećaju ekolozi.

BONUS VIDEO: Zašto nismo smeli da prodamo „Jaroslava Černog“?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare